VAN - EMRE ILIKAN - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kadın Doğum Servisinde görevli ebe sorumlusu Songül Güneş, 30 yıllık meslek hayatında yaklaşık 1500 doğuma katılarak anne ve ailelerin bebek sevincine ortak oldu.
Üçüncü basamak sağlık kuruluşu olan merkezde görev yapan 49 yaşındaki, üç çocuk annesi Güneş, özellikle yüksek riskli gebeliklerin sevk edildiği hastanede anne ve bebek sağlığını korumaya yönelik çalışmalar yürütüyor.
Mesleğinin ilk yıllarında sağlık hizmetlerine erişimin zor olduğu köy ve mahallelerde de görev yapan Güneş, edindiği tecrübeleri bugün yeni ebelerle paylaşarak doğum süreçlerinde ailelere destek veriyor. Güneş, doğum sonrası annelere emzirme teknikleri, bebek bakımı ve bebek sağlığı konularında eğitimler sunmayı sürdürüyor.
"ANNELERLE ÖZEL BİR BAĞ OLUŞUYOR"
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kadın Doğum Servisinde 25 yıldır ebe sorumlusu olarak görev yapan Güneş, AA muhabirine, meslek hayatı boyunca yaklaşık 1500 doğuma tanıklık ettiğini söyledi.
Doğumuna yardımcı olduğu bebeklerin yıllar sonra kendisini ziyaret ettiğini belirten Güneş, bu durumun kendisi için büyük mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti.
Hakkari, Siirt, Ağrı, Iğdır ve Bitlis'ten gelen annelere destek olmaya çalıştıklarını dile getiren Güneş, "Doğum sürecinde annelere yalnızca fiziksel değil, psikolojik destek de veriyoruz. Onları rahatlatmaya çalışıyor, güçlü olduklarını hissettiriyoruz. Aynı zamanda anne sütü ve bebek bakımı konusunda eğitimler veriyoruz. Taburculuk sonrasında da bebeğe nasıl bakılması gerektiğini detaylı şekilde anlatıyoruz. Annelerin bu ilgiyi görmesi onları mutlu ediyor. Bu süreçte annelerle aramızda özel bir bağ oluşuyor. Doğum anı bir kadın için unutulmaz olduğu için bizleri de unutmuyorlar. Bazı annelerin bebeklerine isimlerimizi verdiği bile oluyor." dedi.
"SAĞLIK İMKANLARI GELİŞTİ"
Güneş, 30 yıllık meslek hayatında birçok insanla tanıştıklarını ve büyük bir aile olduklarını belirterek, ebeliğin kutsal bir meslek olduğunu ifade etti.
Mesleğe başladığı yıllarda sağlık altyapısının bugünkü kadar gelişmiş olmadığını aktaran Güneş, "İmkanlar sınırlıydı ve daha zor şartlarda çalışıyorduk. Hatta bir hastamın evine giderek doğum yaptırdığımı, bebeği sağlıklı bir şekilde anneye teslim ettiğim o anı hiç unutamıyorum. Yıllar sonra o hasta çocuğuyla beni ziyarete geldi. Günümüzde sağlık imkanları çok gelişti. Gelişmiş ultrason sistemleri ve acil durumlarda helikopterle hasta transferi gibi olanaklar var. Bu da hastalara çok daha hızlı ve etkili müdahale etmemizi sağlıyor." diye konuştu.
Sağlanan imkanlar dolayısıyla yetkililere teşekkür eden Güneş, görevini ilk günkü heyecanla sürdürdüğünü kaydetti.
MESLEĞİN EN ANLAMLI YANI
Doğumuna katıldığı bir çocuğun yıllar sonra üniversite kazanarak kendisini ziyaret ettiğini anlatan Güneş, "Mesleğin en güzel yanlarından biri de bu anlara şahit olmak. Herkese elimden geldikçe yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu meslek bana insanlara yardım etmeyi, onların mutluluğuyla mutlu olmayı öğretti. Bazen zor ve üzücü anlar yaşasak da özellikle yıllarca çocuğu olmayan bir ailenin ilk kez bebek sahibi olmasının mutluluğunu görmek bizim için tarifsiz bir duygu." ifadelerini kullandı.