VAN - NECMETTİN KARACA - Van'da güvenlik güçleri, Van Gölü'nde yaşayan ve 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde avlanması yasaklanan inci kefalinin neslinin korunması amacıyla göç güzergahlarında nöbet tutuyor.

Türkiye'nin 3 bin 713 kilometrekare yüz ölçümüne sahip en büyük gölü olan Van Gölü'nde yaşayan inci kefali, üreme dönemi olan nisan-temmuz aylarında tatlı su kaynaklarına göç ediyor. Akarsularda akıntıya karşı yüzerek ilerleyen balıklar, karşılarına çıkan engelleri aşarak yumurtalarını bırakacakları alanlara ulaşıyor.

Üreme döneminde balıkların avlanması, türün neslini tehdit ederken, bu süreçte güvenlik güçleri denetimlerini yoğunlaştırdı.

EKİPLER SAHADA GÖREV YAPIYOR

Erciş İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı ekipleri ile İl Jandarma Komutanlığı Bot Timi, inci kefalinin korunması amacıyla akarsuların Van Gölü'ne döküldüğü noktalarda görev yapıyor.

Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inci kefalinin bölge için ekolojik ve ekonomik açıdan önemli olduğunu belirtti.

Karaloğlu, "15 Nisan'da başlayan ve 90 gün sürecek olan av yasağı kapsamında tüm ekiplerimizle sahadayız. Van Gölü'nde, dere yataklarında ve liman bölgelerinde 7/24 esasına göre denetimlerimizi sürdürüyoruz. Amacımız sadece denetim yapmak değil aynı zamanda vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve bu doğal zenginliğin korunmasına katkı sağlamaktır. İnci kefalinin üreme döneminde güvenli bir şekilde yaşam döngüsünü tamamlaması, gelecek nesiller için büyük bir kazanım olacak. Vatandaşlarımızdan bu süreçte duyarlılık bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARA BİLGİLENDİRME YAPILIYOR

Polis memuru Elif Biçer de balıkların avlanması, satışı ve kaçak yollarla temininin önlenmesi amacıyla görev yaptıklarını söyledi.

Biçer, "Balıkçı esnafımızı bilinçlendirmek amacıyla bire bir görüşmeler gerçekleştirerek yasağın önemi hakkında bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Amacımız inci kefalinin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmasını sağlamaktır. Limana çekilmiş balıkçı teknelerini de aralıklarla denetliyoruz." dedi.

Kaynak: AA