Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Şefik Aygöl, kentte ocak ayının ilk yarısında ölçülen yağış miktarının son 65 yılın ocak ayları ortalamasını aştığını belirterek, kar kalınlığının bazı ilçelerde 160 santimetreyi aştığını söyledi.

Tunceli Valisi Şefik Aygöl, 2026 yılı ocak ayının ilk yarısında kent genelinde ölçülen yağış miktarının, son 65 yılın ocak ayları ortalamasının üzerine çıktığını bildirdi.

Yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşullarının il genelinde etkili olduğunu belirten Aygöl, karla mücadele çalışmaları ile ulaşım, sağlık, enerji ve altyapı hizmetlerine yönelik yürütülen faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu.

Bazı ilçelerde kar kalınlığının 160 santimetreyi aştığını ifade eden Aygöl, bugüne kadar meydana gelen 1314 olaya rağmen herhangi bir can kaybının yaşanmadığını kaydetti.

Aygöl, vatandaşların güvenliği ve hizmetlerin aksamaması amacıyla tüm kurumların koordinasyon içerisinde 7 gün 24 saat esasına göre sahada görev yaptığını belirtti.

TUNCELİ'DE OCAK YAĞIŞLARI REKOR KIRDI: 65 YILLIK ORTALAMA GERİDE KALDI

Vali Aygöl, 2026 yılı ocak ayının ilk yarısında ölçülen yağış miktarlarının uzun yıllar ortalamasının üzerine çıktığını bildirdi.

Aygöl, "2026 yılı ocak ayının ilk yarısında ölçülen toplam yağış miktarı, son 65 yılın ocak ayları ortalamasını aşmıştır. Bugüne kadar en fazla ölçülen ocak ayı yağış ortalaması metrekare başına 131,3 kilogram iken, bu yıl ocak ayının henüz başındayken metrekareye 151,4 kilogram yağış düşmüştür." ifadelerini kullandı.

Ocak ayının henüz tamamlanmadığına dikkati çeken Aygöl, ay sonuna kadar beklenen yeni yağışlarla birlikte bu farkın daha da artmasının öngörüldüğünü belirtti.

Kent genelindeki yıllık yağış ortalamalarına da değinen Aygöl, "Şehrimiz yıllık ortalama 650 kilogram yağış alırken, ocak ayının ilk yarısında yıllık ortalamanın yaklaşık dörtte biri kadar yağış gerçekleşmiştir." dedi.

Aygöl, il ve ilçe merkezlerinde yağış miktarları ile kar kalınlıklarının yüksek seviyelere ulaştığını belirterek, özellikle Ovacık, Pülümür ve Hozat ilçelerinde kar kalınlığının 160 santimetreyi geçtiğini kaydetti.

TUNCELİ'DE YOĞUN KAR YAĞIŞI: 314 OLAY, 2.146 PERSONEL, CAN KAYBI YOK

Karla mücadele çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Aygöl, olumsuz hava koşulları süresince kent genelinde toplam 1314 olaya müdahale edildiğini bildirdi.

Aygöl, "144 mahsur kalma vakası, 131 trafik olayı, 3 trafik kazası, 850 sağlık vakası, 1 çığ olayı ve 185 yardım talebi olmak üzere toplam 1314 olaya, tüm kurumlarımızın koordinasyonuyla 2 bin 146 personel ve 348 araçla hızlı ve etkin şekilde müdahale edilmiştir." dedi.

Meydana gelen olaylarda herhangi bir can kaybı yaşanmadığını vurgulayan Aygöl, "En büyük temennimiz can kaybı yaşanmamasıydı. Çok şükür bu yönde olumsuz bir durum meydana gelmemiştir." ifadelerini kullandı.

Özellikle yüksek kesimler ve kırsal bölgelerde ulaşımın aksamaması için yoğun çaba gösterildiğini belirten Aygöl, ana arterler ile grup köy yollarının ana ve bağlantı güzergahlarında kar küreme ve tuzlama çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü aktardı.

Bu kapsamda Tunceli genelinde bulunan 362 köy ve köy yolunda karla mücadele çalışmaları yürütüldüğünü kaydeden Aygöl, İl Özel İdaresi ekiplerinin sorumluluğunda bulunan 165 köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Aygöl, Karayolları sorumluluk alanında bulunan toplam 580 kilometrelik yol ağında, Ovacık ve Hozat alternatif yolu haricindeki tüm yolların trafiğe açık tutulduğunu belirterek, karla mücadele ekiplerinin vatandaşların güvenli ve kesintisiz ulaşımını sağlamak amacıyla 7 gün 24 saat esasına göre sahada görev yaptığını söyledi.

Olumsuz hava koşullarının su, elektrik ve diğer altyapı hizmetlerinde zaman zaman kesintilere neden olduğunu da dile getiren Aygöl, ekiplerin bu alanlarda da çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

TUNCELİ'DE GÜNLERDİR SÜREN ELEKTRİK KESİNTİLERİNE NET MESAJ: VALİ AYGÖL "SEBEBİ NE OLURSA OLSUN SORUMLULUK BİZE AİTTİR"

Olumsuz hava koşulları nedeniyle yüksek ve orta gerilim hatları başta olmak üzere birçok noktada elektrik direklerinin devrildiğini ve iletim hatlarının zarar gördüğünü belirten Aygöl, bu durumun çeşitli bölgelerde elektrik kesintilerine yol açtığını ifade etti.

Aygöl, il genelinde tüm ilçelerde vatandaşlar tarafından toplam 356 talep oluşturulduğunu aktararak, "Oluşturulan taleplerden 93'üne olumsuz hava şartları nedeniyle ulaşım sağlanamamış, 263 arızaya sahada müdahale edilmiştir. Müdahale edilen arızalardan 239'u giderilerek enerji arzı sağlanmıştır. 117 arızaya ilişkin çalışmalar ise 150 personel ve 50 araçla sahada aralıksız şekilde devam etmektedir." dedi.

İHA