Ağrı – Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğinde yürütülen Siber Vatan Programı kapsamında, Serhat Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars’ta Beyaz Şapkalı Hacker (CEH) eğitimleri düzenlendi.
DİYADİNNET - Serhat Kalkınma Ajansından yapılan açıklamaya göre, program Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi ve Iğdır Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirildi.
22 Kasım 2026'da tamamlanan başvuru sürecinde programa Kars'tan 141, Iğdır'dan 86, Ardahan'dan 84 ve Ağrı'dan 40 öğrenci başvurdu.
Başvuru yapan öğrencilere Hackviser eğitim platformu üzerinden çevrim içi temel siber güvenlik eğitimleri verildi. Eğitim sürecinde görevleri başarıyla tamamlayan öğrenciler CTF (Capture The Flag) yarışma sınavına katılmaya hak kazandı.
Yapılan değerlendirme sonucunda Ardahan'dan 45, Kars'tan 41, Iğdır'dan 28 ve Ağrı'dan 13 öğrenci başarılı olarak yüz yüze eğitimlere katıldı.
Eğitimler 16-20 Şubat 2026 tarihlerinde Kars ve Iğdır'da, 23-27 Şubat 2026 tarihlerinde ise Ardahan ve Ağrı'da alanında uzman eğitmenler eşliğinde gerçekleştirildi.
Program kapsamında katılımcılara etik hackerlık, zafiyet analizi ve uygulamalı sızma testleri konularında eğitim verildi.
Serhat Kalkınma Ajansı koordinasyonunda yürütülen programla bölgede nitelikli insan kaynağının artırılması ve Türkiye'nin siber güvenlik ekosistemine katkı sağlayacak uzmanların yetiştirilmesi amaçlanıyor.