Panda

Pandanın Sözlük Anlamı; 1- Etçillerden, Avustralya ile Himalaya ormanlarında yaşayan, tüyleri sık ve pas renginde, karnı, bacakları kara, postu beğenilen bir hayvan (Ailurus fulgens). 2. Çin'de yaşayan, ayı iriliğinde, siyah beyaz renkli otçul bir hayvan (Ailuropoda melanoleuca).

Panda Nedir? Ne Yer? Nerede Yaşar? Pandanın Nesli Tükendi mi?

Panda Nedir? kordalılar şubesinden, memeliler sınıfından ve etçiller takımından bir hayvandır. Panda etçiller takımında yer almasına rağmen besinlerinin neredeyse tamamı bambu filizleri ve yapraklarından oluşur. Pandalar beyaz postu üzerinde bölge bölge siyah büyük benekleri olan, iri, nesli tehlikede olan bir ayı türü olup en az rastlanan hayvan türüdür.

Çin'de yaşayan Pandalar, sık ormanlarla kaplı dağlarda yaşarlar. Küçük pandalar Çin, Myanmar, Hindistan ve Nepal'de yaşar, Dev pandalar Sichuan, Gansu, Shaanxi ve Tibet vb. bölgelerde yaşamlarını sürdürmektedirler. Kızıl panda, Himalayaların bambu ormanlarında yaşıyor. 1936 yılında ilk kez canlı bir panda hayvanat bahçesine konmuş ve bu tarihten sonra ancak on dört panda yakalanabilmiştir. Bunun nedeni, büyük pandanın yaşadığı yaklaşılması güç ve sınırlı ortamdır. Bu dağların tepesi her zaman kar ve sisle örtülüdür. Yerlerinin haritada saptanması güç olan dar boğazlar ve derin ırmaklar bu dağlara ulaşmayı güçleştirir. Karşılaşılan bu engeller yüzünden büyük panda 1869 yılında Fransız zooloji uzmanı Pere David tarafından bulunmuştur. O günden bu yana uzmanlar bu hayvanın sınıflandırılmasında güçlük çekmektedir.

PANDA HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

  • Türü tehlikede olan Pandalardan vahşi doğada yaşayanların sayısı yaklaşık 2 bindir.
  • Pandalar günlük besin ihtiyaçlarının yüzde 99'ını bambudan karşılarlar.
  • Dünya'daki her panda Çin'e aittir. Çin pandaları diğer ülkelere kiralar.
  • Pandalar günde 40 defaya kadar dışkı çıkartabilirler.
  • Araştırmacıları araştırmalarını yaparken panda kostümü giyerler.
  • Vahşi doğada bir pandanın ömrü yaklaşık 20 yıldır, hayvanat bahçesinde ise 35 yaşına kadar yaşayabilirler.
  • Dişi pandalar yılda sadece 3 gün üreme için uygundurlar.
  • Bir panda gününün yaklaşık yüzde 55'ini bambu toplama ve yeme için harcar.
  • Pandalar, Dünya üzerinde 2-3 milyon yıldır yaşamaktadırlar.
  • Dünya'nın herhangi bir yerine bir panda doğduğunda gen havuzunu geniş tutmaya yardımcı olması için Çin'e gönderilir.
  • Pandalar ısırma kuvveti en yüksek memeliler arasındadır.
  • Pandalar vücut yapısı olarak ayıları andırsalar da en çok rakunlara benzerlik gösterirler.
  • Pandaların ana besin kaynağı olan bambular besin değeri açısından fakir olduğundan pandalar günde yaklaşık 20 kilogram bambu yerler.
  • Pandalar doğduklarında sadece 140 gram ağırlığındadırlar ve kördürler. Büyüklükleri annelerinin yaklaşık 900 da biridir.
  • Pandalar iyi bir tırmanıcıdır.
  • Avrupalılar pandanın varlığından 1869 yılında haberdar olmuşlardır.
  • Ön ayak bileklerinin kemikleri çok güçlüdür. Yiyeceklerini düzgün bir şekilde parçalayabilmek için önce bitkiyi ön ayaklarıyla sıkıca tutarlar.
  • Bir panda kürkü yasadışı şekilde 60 bin ila 100 bin dolar arasında satılmaktadır.

Pandalar Nasıl Beslenir

Pandalar beslenme ihtiyaçlarını bambu filizleri ve yapraklarından karşılarlar. Neredeyse başka hiçbir şey yemezler. Bazen balık ve diğer küçük hayvanlarla beslenirler. Ama bambu, pandaların menüsünün %99'unu oluşturur. Pandalar çok yerler, hızlı yerler ve günlerinin 12 saatini yemeğe ayırırlar. Bunun sebebi şudur:

Yediklerinin yalnızca beşte birini sindirebilirler. Ayrıca bambu da pek besleyici sayılmaz. Bambunun sadece filizleri ve yaprakları değerli kısımlarıdır, bu yüzden yetişkin pandalar da sadece bu bölümlerle ilgilenir. Sağlıklı kalabilmeleri için bu 12 saat içinde kendi ağırlıklarının %15'i kadar yemeleri gerekir, bu yüzden de hızlı yerler. Panda, azıdişleri çok geniş ve düzdür. Bu dişlerin şekli sayesinde bambu filizlerini, köklerini ve yapraklarını parçalayabilirler.

Panda, biraz utangaç hayvandır, insanların bulunduğu bölgelere pek girmek istemezler. Bu da onların yaşam alanını oldukça kısıtlar. Ne yazık ki insanlar dağlarda daha yüksek yerlere yerleşmeye devam ettikçe pandaların yaşam alanı da küçülmeye devam ediyor.