Sitede 3367 kişi var

Muş'ta 'yayla muzu' uçkun için dağlarda zorlu mesai başladı

Muş'ta "Yayla muzu" mesaisi başladı. Muş'un Hasköy ilçesinde vatandaşlar, bölgede "yayla muzu" olarak bilinen uçkun bitkisini toplamak için yüksek rakımlı dağlarda mesai yapıyor. Ekşimsi tadı ve muz gibi soyularak tüketilmesiyle bilinen uçkun, hem sofralarda değerlendiriliyor hem de kilosu 100 ila 150 liradan satılarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Metin Karip
Metin Karip
Editör
Yayınlanma
2 dakika Okuma Süresi
Abone Ol
Google
A- A+
A- A+

MUŞ - Muş'un Hasköy ilçesinde yaşayan vatandaşlar, bölgede "yayla muzu" olarak bilinen uçkunu (ışgın) toplamak için yüksek rakımlı dağlarda mesai yapıyor.

Baharın gelmesiyle başlayan uçkun toplama çalışmaları, zorlu arazi şartlarına rağmen sürüyor.

Ekşimsi tadı ve kabuğunun muz gibi soyularak tüketilmesi nedeniyle yörede "yayla muzu" olarak adlandırılan uçkun, vatandaşlar tarafından hem sofralarda tüketiliyor hem de satılarak gelir kaynağı oluşturuyor.

Zorlu tırmanışların ardından toplanan uçkun, Muş başta olmak üzere Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor.

Her yıl doğayla iç içe zorlu bir mesai yürüttüklerini belirten vatandaşlar, uçkun toplamanın hem gelenek haline geldiğini hem de aile bütçesine katkı sağladığını ifade etti.

Tezgahlarda satışa sunulan uçkunun kilosu 100 ila 150 lira arasında alıcı buluyor.

Kaynak: İHA

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorumlar 0

Yorum yap

Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Diyadinnet hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Sıradaki haber yükleniyor