MUŞ - Muş'ta geçen yıl kuraklık nedeniyle su seviyesi düşen Alparslan-1 ve Alparslan-2 barajlarının doluluk oranı, bu yıl etkili olan yağışlarla arttı.
Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, kentte enerji, sulama ve içme suyu amacıyla kullanılan iki barajda doluluk oranı kar ve yağmur sularının etkisiyle yüzde 90'ın üzerine çıktı.
Geçen yıl kuraklık nedeniyle yüzde 15'e kadar gerileyen su seviyesinin yeniden yükselmesiyle, barajlardaki doluluk oranının tarımsal sulama, içme suyu temini ve enerji üretimine olumlu katkı sağlaması bekleniyor.
Doluluk oranının normal seviyenin üzerine çıkması üzerine, nisan yağışları ve kar erimelerinden gelecek sulara yer açmak amacıyla iki barajda su seviyesi kontrollü şekilde düşürüldü.
Devlet Su İşleri 172. Şube Müdürü Servet Fırat, AA muhabirine, yağış açısından son yılların en verimli dönemlerinden birinin yaşandığını söyledi.
Yağışlarla birlikte barajlardaki doluluk oranının normal seviyenin üzerine çıktığını belirten Fırat, "Bu seviyelerle özellikle Alparslan-1 Barajı'mızda yeni gelecek yağışlara ve kar erimelerine yer açabilmek için enerji üretimi sürekli devam etmiştir. Baraj seviyesini kontrollü bir şekilde yüzde 25'lere kadar düşürdük. Bu kontrollü düşüş, yeni yağış ve kar erimelerine yer açmak amacıyla yapılmıştır. Alparslan-2 Barajı'mızda su seviyesi yaklaşık yüzde 60'lara kadar düşürüldü. Mayısa kadar gelecek yağışlarla baraj seviyelerinin yeniden yüzde 70'in üzerine çıkması beklenmektedir." dedi.
Fırat, su bolluğu sayesinde verimli bir sezon geçirmeyi beklediklerini ifade ederek, "2026'nın çiftçiler için verimli geçmesini bekliyoruz. Alparslan-1 Barajı ve Alparslan-2 Barajı enerji üretmek için kurulan barajlarımızdır. Ayrıca, Alparslan-2 Barajı'nın Arıncık regülatöründe hem sulama yapılmakta hem de içme suyunu kullanmaktayız. 2026 yılı için herhangi bir su problemi yaşanmayacağı öngörülmekte. Sulamada herhangi bir problem olmayacak. Yağışlar çiftçimizi sevindirdi, kurak bir dönem yaşanmayacak. Yeteri kadar suyumuz var." diye konuştu.