IĞDIR - Iğdır'da bugüne kadar yapılan gözlem çalışmalarında 348 kuş türünün tespit edildiği bildirildi. …
-
Iğdır'da yapılan gözlemlerde bugüne kadar 348 kuş türü tespit edildi
-
"Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları"ndan Şekercioğlu, Türkiye'nin kuzeyinde 23 yıldır yaban hayatını araştırıyor
IĞDIR - "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" listesinde yer alan Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, 23 yıldır Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde gönüllü olarak bilimsel doğa koruma çalışmaları yürütüyor. …
-
Ağrı Dağı'nın eteklerindeki sulak alanlar turizme kazandırılıyor
IĞDIR - BÜLENT MAVZER - Iğdır Valiliği, Türkiye'nin en doğusundaki kuş çeşitliliğinin yaşandığı alanların turizme kazandırılması için çalışma başlattı. …
-
Iğdır Valisi Ercan Turan, kuş araştırma çalışmalarını inceledi:
IĞDIR - Iğdır Valisi Ercan Turan, Tuzluca ilçesindeki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde incelemede bulundu. …
-
Belçikalı kuş bilimciler, Türkiye'nin en doğusundaki türleri araştırıyor
IĞDIR - Belçika'dan gönüllü olarak Iğdır'a gelen kuş bilimciler, Türkiye'nin en doğusundaki köyde kuşları gözlemleyip halkalayarak çalışmalara destek oluyor. …
-
Güney Afrika'da kırlangıcın ayağındaki halkadan görüp geldiği Iğdır'da 9 yıldır kuş halkalıyor
IĞDIR - Güney Afrika'da yakaladığı kırlangıcın ayağındaki halkadan yola çıkıp Iğdır'a gelen kuş araştırmacısı Mike Ford, 9 dönemdir halkalama yaparak araştırmalara katkı sağlıyor. …
-
Kars'ta 13 yıl uydu vericisiyle takip edilen kurtların hareketliliği ortaya çıkarıldı
KARS - CÜNEYT ÇELİK/HÜSEYİN DEMİRCİ - Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 13 yıl önce uydu vericisi takılarak hareketleri, yaşam alanları ve davranışları takip edilen kurtlar hakkında önemli bilgiler elde edildi. …
-
Van Gölü'nde yaşayan inci kefallerinin tatlı sulara göçü devam ediyor
VAN - Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde yumurtalarını bırakmak için tatlı sulara akın eden inci kefallerinin göçü sürüyor. …
-
Uydu vericisi takılan 4 yırtıcı kuşun yolculuğu adım adım izleniyor
IĞDIR - Iğdır'da bu yıl halkalanıp doğaya salınan bozkır şahini, bozkır delicesi, çayır delicesi ve gökçe delicenin göç yolculuğu uydudan anbean izleniyor. …
-
Kentleşme yaban hayvanlarının yaşam alanlarını gri ısı adalarına dönüştürüyor
İSTANBUL - YEŞİM YÜKSEL - ABD ve Kanada'daki 20 şehirde fotokapanlardan yararlanarak yaptıkları çalışmanın verilerini değerlendiren Utah ve Koç Üniversitelerinde Öğretim Üyesi olan KuzeyDoğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, kentleşme nedeniyle yaşam alanları yok edilen çok sayıda canlı türünün aşırı sıcak havaya adapte olamayarak hayatını kaybettiğini söyledi. …
-
Türkiye'deki kuş türlerinden 120'sinin popülasyonu son 22 yılda artış gösterdi
KARS - CÜNEYT ÇELİK - Türkiye'de düzenli olarak görülen 418 kuş türünün son 22 yıldaki artışları ve azalışları analiz edildi. …
-
Aras Kuş Cenneti'nde 18 yıldır halkalama ve araştırma çalışmaları yürütülüyor
IĞDIR - Türkiye'nin doğusundaki en zengin kuş çeşitliğine sahip Aras Kuş Cenneti'nde kuş halkalama ve araştırma çalışmaları 18 yıl ve 35 sezondur sürdürülüyor. …
-
Kars, Ardahan ve Iğdır'da doğa turizmi hareketliliği
KARS - KuzeyDoğa Derneğinin ekoturizm gezisi kapsamında Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen doğaseverler, Kars, Iğdır ve Ardahan bölgesinin tarihi yerlerini gezdi, doğasını ve yaban hayatını tanıma fırsatı buldu. …
-
Aras Nehri çevresindeki memeli türleri gece görüşlü kameralarla kayıt altına alınıyor
IĞDIR - Iğdır'da Aras Nehri çevresindeki memeli türleri, foto ve gece görüşlü video kapanlarla tespit edilip kayıt altına alınıyor. …
-
Aras Kuş Cenneti'nde sazlıklar yandı kuş sayısı düştü
IĞDIR - Iğdır'da bulunan Aras Kuş Cenneti'ndeki sazlıkların bir bölümünün yanmasının da etkisiyle ilkbahardaki halkalama çalışmasında kuş sayısında düşüş gözlemlendi. …
-
Yabani memelilerin Kovid-19 kaynaklı kısıtlama sürecinde daha fazla hareket ettikleri belirlendi
KARS - Bilim insanları, Kovid-19 salgını döneminin ilk aylarında uygulanan kısıtlama ve sokağa çıkma yasakları sürecinde kara memelilerinin davranışlarında farklılık oluştuğunu ve bu canlıların yüzde 73 daha fazla hareket ettiklerini belirledi. …
-
Iğdır'da görülen karabaşlı çulha kuşu, Türkiye'nin 498. türü olarak kayıtlara girdi
IĞDIR - Iğdır'da tespit edilen karabaşlı çulha kuşu, Türkiye'nin 498. türü olarak kayıtlara geçti. …
-
Ağrı Dağı Karasu Sulak Alanı'nda kışın 38 kuş türünün yaşadığı belirlendi
IĞDIR - Türkiye'nin önemli kuş merkezlerinden olan Ağrı Dağı eteklerindeki Karasu Sulak Alanı'nda kış mevsimi olmasına rağmen 38 kuş türünün yaşadığı tespit edildi. …
-
Iğdır'da ak kuyruklu kızkuşu ilk defa kayıt altına alındı
IĞDIR - Sulak alanlarında 340 kuş türünün yaşadığı Iğdır'da, yeni bir tür olan ak kuyruklu kızkuşu tespit edildi. …
-
Boyner ve National Geographic, yaban hayatın korunması için bir araya geldi
İSTANBUL - Boyner, National Geographic ile birlikte "Bugün Var, Yarın Yok Olmasın" diyerek, KuzeyDoğa Derneği'nin Sarıkamış Ormanlarındaki doğal yaşamı destekleme projesine ve bölgede yaşayan vaşak, bozayı ve kurt gibi türlerin korunmasına katkıda bulunuyor. …
-
Aras Kuş Cenneti'nde halkalanan kuş sayısı 160 bini geçti
IĞDIR - Dünyanın farklı kıtalarından gönüllü akademisyenleri de ağırlayan Iğdır'daki Aras Kuş Araştırma Merkezi'nde, 16 yılda 160 binin üstünde kuş halkalandı. …
-
Soyu tehlike altındaki "saz kedisi" Iğdır'daki sulak alanlarda da yaşıyor
IĞDIR - Soyu tehlike altında bulunan saz kedisi, Iğdır'daki sulak alanlarda da yaşamını sürdürüyor. …
-
Aras Kuş Cenneti'nde 16 yılda 313 kuş türü kayıt altına alındı
IĞDIR - BÜLENT MAVZER - Iğdır'da 16 yıl önce kurulan ve şu ana kadar yapılan çalışmalarla 313 kuş türünün kayıt altına alındığı Aras Kuş Cenneti'nde 155 binden fazla kuş halkalandı. …
-
Böceklerle beslenen ibibikler Aras'ın ekosistemine katkı sağlıyor
IĞDIR - BÜLENT MAVZER - Iğdır'daki Aras Kuş Cenneti'ni yaşam alanı olarak seçen göçmen kuşlardan ibibik kuşları (Upupa), böcek, larva, salyangoz ve solucanlarla beslenerek doğal dengenin sağlanmasına katkı sunuyor. …
-
Aras Kuş Cenneti'nde 107 kuş türünün ürediği belirlendi
IĞDIR - BÜLENT MAVZER - Iğdır'da kayıt altına alınan 313 kuş türünden 107'sinin Aras Kuş Cenneti'nde ürediği tespit edildi. …
-
Nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan leopar Doğu Anadolu'da görüntülendi
- Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu:- "Soyu küresel çapta tehlikede ve hassas kategoride olan leoparın çok iyi korunması ve kesinlikle öldürülmemesi çok önemli. Bir bölgede leoparın varlığı, aynı zamanda yaban hayatı varlığı, ekoturizm için de çok önemli kaynaktır" …
-
"Aras Kuş Cenneti" yabancı araştırmacıların da ilgisini çekiyor
IĞDIR - BÜLENT MAVZER - Iğdır'ın Tuzluca ilçesindeki Aras Kuş Halkalama İstasyonu, kuş bilimi üzerine doktora ve yüksek lisans yapan yerli ve yabancı öğrenci, akademisyen ile araştırmacıları ağırlamaya devam ediyor. …
-
GRAFİKLİ - "Bozkır delicesi"nin 2 kıta ve 13 ülkeyi kapsayan göç yolculuğu
IĞDIR - Iğdır'da yakalanıp uydu vericisiyle izlemeye alınan ve dünyada nesli tükenme riski taşıyan yırtıcı kuşlardan biri olan "Bozkır delicesi"nin son 1,5 yılda 2 kıta ve 13 ülke arasında 24 bin 991 kilometre yol katettiği belirlendi. …
-
Türkiye'deki kuş türlerinden yüzde 70'i Iğdır'da kayıt altına alındı
IĞDIR - Kuş çeşitliliği açısından Türkiye'nin en zengin bölgelerinden Iğdır'da tespit edilen kuş türü sayısı 340'a ulaştı. …
-
Kırmızı listedeki "bozkır delicesi" Türk kuş bilimcilerce uydudan takip ediliyor
IĞDIR - Dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan ve göç ederken binlerce kilometre yol kateden "bozkır delicesi" türü kuşlar Iğdır'daki Aras Kuş Cenneti'nde yakalanıp halka ve uydu takip cihazı takılarak izleniyor. …