Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Saim Alpaslan, TOBB Nefes Kredisi uygulaması hakkında açıklamalarda bulundu. Alpaslan, krediye dair yaşanan limit yetersizliği ve banka süreçlerine ilişkin üyelerin bilgilendirilmesi amacıyla basın açıklaması yaptı.

Başkan Saim Alpaslan açıklamasında, projenin TOBB ile oda ve borsalarca yaklaşık üç aydır hazır olduğunu ancak Merkez Bankası'ndan büyüme istisnasına ilişkin iznin ancak Temmuz ayı başında alınabildiğini belirtti. Tahsis edilen kaynağın yalnızca yarısının karşılandığını aktaran Alpaslan, illere aktarılan kredi limitlerinin bu nedenle beklentinin altında kaldığını ifade etti.

Alpaslan, daha fazla sayıda üyenin faydalanabilmesi amacıyla firma başına azami kullanım tutarının Merkez Bankası tarafından 1 milyon TL olarak belirlendiğini, şu ana kadar hiçbir bankada limitin tükenmediğini söyledi. Banka genel müdürlüklerinin Merkez Bankası'nın talebi doğrultusunda şube limitlerini kademeli olarak açtığını belirten Alpaslan, başvuruların bankaların sistem entegrasyonuna göre 8-9 Temmuz'da başladığını ve limit bitene kadar süreceğini vurguladı.

Açıklamasında ayrıca 17 Temmuz 2025 itibarıyla Kredi Garanti Fonu ile yapılan görüşmelere değinen Alpaslan, Ağrı'da Nefes Kredisi kapsamında %24'lük kullanım sağlandığını, %76'lık kısmın ise hâlâ bankalar tarafından kullandırılmadığını kaydetti. Halkbank, Yapı Kredi, Akbank, Denizbank ve Ziraat Bankası Ağrı şubelerinde kredi kullanım oranlarının düşük olduğunu belirten Alpaslan, üyelerin doğrudan şubelere başvuru yapmaları gerektiğini, olumsuz yanıt almaları halinde durumu odaya bildirmeleri çağrısında bulundu.

Alpaslan, 8-17 Temmuz tarihleri arasında yaklaşık 100 üyenin faaliyet belgesi alarak banka başvurusu yaptığını ifade etti. Kredi verme yetkisinin yalnızca banka şubelerinde olduğunu vurgulayan Alpaslan, TOBB ve bağlı oda/borsaların kredi kullandırma konusunda yetkisi bulunmadığını, sadece üyelerin krediye erişimi için kefalet ve uygun faiz görüşmeleri yürüttüklerini belirtti.

TOBB ve oda-borsaların görevlerini eksiksiz şekilde yerine getirdiğini dile getiren Saim Alpaslan, yaşanan gecikme ve teknik aksaklıkların oda veya TOBB kaynaklı olmadığını ifade etti.