X

Yunus Emre Enstitüsü, kültürel faaliyetlerle Afrikalılarla kalıcı bağlar kuruyor

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş:
- "14 yıldır olduğu gibi Afrika'ya Yunus'un selamını taşımaya ve muhtelif alanlarda yürüttüğümüz çalışmalarımızı çeşitlendirerek Afrikalılarla kalıcı gönül bağları kurmaya devam edeceğiz"

25.05.2024 - 10:46

İSTANBUL - Yunus Emre Enstitüsü, Afrika'daki ilk temsilciliğini 2010 yılında Mısır'da açarak kısa zaman zarfında kıtanın dört bir yanında kurduğu temsilcilik sayısını 10'un üzerine çıkardı.

Enstitüden yapılan açıklamaya göre, Kuzey Afrika ve Sahra Altı Afrika başta olmak üzere kıtanın farklı bölgelerinde bulunan temsilciliklerde düzenlenen Türkçe kursları ve gerçekleştirilen kültürel faaliyetlerle Afrikalılarla kalıcı ve güçlü bağlar kuruldu.

Gastrodiplomasi faaliyetlerinden Türk film endüstrisinin başyapıtlarının gösterildiği etkinliklere, geleneksel Türk el sanatlarının tanıtıldığı atölyelerden Türk müziğinin tınısının müzikseverlerle paylaşıldığı konserlere uzanan sanatın hemen her alanında Enstitü tarafından düzenlenen etkinliklerle hem Türk kültürü tanıltıldı ve kültürler arasındaki müşterek değerlere vurgu yapıldı.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünde, 2023 yılının ilk temsilciliğini Afrika'da açan Enstitü, tarihi bir temel üzerine inşa edilen Türkiye-Afrika ilişkilerine kültürel etkileşim bağlamında katkıda bulundu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Afrika ile kültürel alandaki ilişkilerinin daha da derinleştirilmesine yönelik çalışmalarını yıllardır sürdürdüklerini ve Türkiye'nin Afrika'ya yönelik izlediği insan odaklı yaklaşımı Yunus'un "can" felsefesini gözeterek şekillendirdikleri faaliyetleriyle taçlandırdıklarını belirtti.

Ateş, kıtada faaliyete başladıkları günden bugüne kadar kendi kültürlerini tanıtmanın yanı sıra Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında kültürel alışveriş olanağı sağladıkları etkinlikleri hayata geçirdiklerine dikkati çekerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Bazı temsilciliklerimizde Afrikalı kadınları desteklemeye ve Afrika'da kadınların toplumdaki yerini tahkim etmeye yönelik çalışmaları da hayata geçirdik. Bu değerli çalışmalarımızdan biri de geçtiğimiz hafta Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin Abuja'daki temsilciliğimizde açılışını yapmış oldukları Nijeryalı kadın sanatçıların eserlerinin yer aldığı sergiydi.

14 yıldır olduğu gibi Afrika'ya Yunus'un selamını taşımaya ve muhtelif alanlarda yürüttüğümüz çalışmalarımızı çeşitlendirerek Afrikalılarla kalıcı gönül bağları kurmaya devam edeceğiz. '25 Mayıs Afrika Günü' vesilesiyle Afrikalıların bu özel gününü kutluyorum."