X

Hayvanları için dondurucu soğukta karlı dağlardan ot taşıyorlar

- Doğu Anadolu'daki besiciler, hava sıcaklığının gece sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü yüksek rakımlı dağ köylerinde her gün hayvanlarının ot ve su ihtiyacını karşılamaya çalışıyor-
- Ağrılı besici Rıdvan Aslan:- "Eşeklere bağladığımız kızaklarla ot ve saman taşıyoruz. Yarım metreyi bulan kar kalınlığı var"

21.02.2021 - 20:46

Ağrı - Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki köylerde besiciler, çetin geçen kış mevsiminde hayvanlarını beslemek için büyük çaba sarf ediyor.

Hayvancılığın yaygın yapıldığı Ağrı'da, sıcaklığın gece sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü dağ köylerinde yaşayan besiciler, yaz aylarında tarlalarda tırpanla biçerek kış için biriktirdikleri otları hayvanlarına ulaştırmak için sabahın ilk ışıklarıyla karla kaplı dağlara doğru yola çıkıyor.

Besiciler, köylerinde istifleyecek yeteri kadar geniş alan bulamadıkları için burada biriktirdikleri otları, at, eşek ve kızak yardımıyla veya sırtlarında taşıyıp köye getiriyor.

Hayvanlarının yem ve su ihtiyacını karşılamaya çalışan besiciler, kendi içme sularını da bölgedeki kaynaklardan temin ediyor. Vatandaşlar, yarım metreyi bulan karda atlarına yükledikleri bidonlarla evlerine su taşıyor.

Kızaklarla ot ve saman taşıyoruz

Ağrı'nın Eleşkirt ilçesine bağlı Mollasüleyman köyünde besicilik yapan Rıdvan Aslan da geçim kaynakları olan hayvanların bakımını her şartta gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Bölgede kışın çok çetin geçtiğine işaret eden Aslan, "Ağrı'da kışın hayvanları yemlemek zor oluyor. Eşeklere bağladığımız kızaklarla ot ve saman taşıyoruz. Yarım metreyi bulan kar kalınlığı var. Hayvanlar dışarıda yaklaşık 3 saat yemini yiyor, biz de onların başında bekliyoruz. Bu süreç her gün sabah ve akşam devam ediyor." dedi.

Aslan, geçim kaynakları olan hayvanlarına çocukları gibi şefkatle yaklaştıklarını anlattı.(AA)