Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 5. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi Sempozyumu, 10 farklı ülkeden 110 araştırmacı ve bilim insanının katılımıyla gerçekleştirildi. Ağrı Dağı, Nuh'un Gemisi olduğu ileri sürülen doğal yapı ve Nuh'un kayıp kenti olduğu iddia edilen Naxuan'ın ele alındığı sempozyum, değerlendirme toplantısı ve Doğubayazıt'taki saha ziyaretlerinin ardından tamamlandı.

Ağrı Dağı Ve Nuh'un Gemisi Bilimsel Açıdan Ele Alındı

AİÇÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen kapanış programında konuşan Rektör Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, kutsal kitaplarda yer alan Ağrı Dağı ile bölgede Nuh'un Gemisi olduğu düşünülen doğal yapının uluslararası bilim çevrelerinin gündemine taşındığını söyledi.

Karabulut, bölgede bulunduğu ileri sürülen Nuh'un kayıp kenti Naxuan'ın da sempozyum kapsamında farklı yönleriyle değerlendirildiğini belirtti.

İnanç Turizmi Potansiyeline Dikkat Çekildi

Üniversitelerin bulundukları şehirlerin gelişimine öncülük etmesi gerektiğini ifade eden Karabulut, Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi üzerine çalışma yapan bilim insanlarını bir araya getirdiklerini kaydetti.

Karabulut, "Sempozyumda, sahip olunan bu değerlerin her yönüyle irdelenmesini sağlamayı, var olan potansiyeli harekete geçirmeyi ve yöreyi canlandıracak inanç turizmine yönelik altyapı ile tanıtım çalışmalarına öncülük yapmayı ve katkı sunmayı hedefliyoruz." dedi.

"Ağrı Sempozyumlar Kenti Haline Geldi"

Ağrı'nın bilimsel toplantılara ev sahipliği yapan bir kent haline geldiğini belirten Karabulut, benzer sempozyumların ilerleyen dönemlerde de düzenlenmeye devam edeceğini ifade etti.

Sempozyumda sunulan bildirilerle Ağrı Dağı, Nuh'un Gemisi ve bölgenin inanç turizmi açısından taşıdığı potansiyel farklı disiplinler çerçevesinde değerlendirildi.

Bilim İnsanları Nuh'un Gemisi Alanını Ziyaret Etti

Değerlendirme toplantısının ardından katılımcılar, Doğubayazıt ilçesine bağlı Telçeker köyü yakınlarında bulunan ve Nuh'un Gemisi'ne ait olduğu ileri sürülen doğal oluşumun yer aldığı bölgeye gitti.

Bilim insanları, saha programı kapsamında İshak Paşa Sarayı ile Ahmed-i Hani Türbesi'ni de ziyaret etti. Sempozyum, bu ziyaretlerin ardından sona erdi.

Ağrı'da 10 ülkeden 110 araştırmacının katıldığı Nuh'un Gemisi Sempozyumu sona erdi
AİÇÜ, 10 ülkeden 110 araştırmacı ve bilim insanına ev sahipliği yaptı
Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi 10 ülkeden bilim insanlarını buluşturdu
Kaynak: AA