Ağrı'nın Yazılı köyünde erişteler kış için ipe dizilerek kurutuluyor
Tel tel ipe dizilen erişteler kış sofraları için hazırlanıyor, Ağrı merkeze bağlı Yazılı köyünde kadınlar, kış hazırlıkları kapsamında hamurları ince şeritler halinde kesip açık havada gerilen iplere diziyor. Güneşte kurutulan erişteler daha sonra odun ateşinde kavrularak bez torbalarda kış için saklanıyor.
Ağrı merkeze bağlı Yazılı köyünde kadınlar, kış boyunca tüketilecek erişteleri imece usulüyle hazırlayıp ipe dizerek kurutuyor.
Sabah erken saatlerde bir araya gelen köy kadınları, yoğurdukları hamurları açtıktan sonra erişte kesme makinelerinden geçiriyor. İnce şeritler halinde kesilen erişteler önce kalburlara alınıyor.
Erişteler, rüzgar çıkmadan kuruyabilmesi için kısa sürede açık havada gerilen iplere diziliyor. Güneş altında kurutulan erişteler, köyde renkli görüntüler oluşturuyor.
Yıllardır sürdürülen geleneği birlikte yaşatan kadınlar, hazırlık sırasında sohbet ederek çalışmalarını sürdürüyor. Kuruyan eriştelerin odun ateşinde kavrulduğu, ardından kış boyunca tüketilmek üzere bez torbalarda muhafaza edildiği belirtildi.
Kaynak: İHA






Yorumlar 0
Yorum yap
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.