Ağrı Valisi Süleyman Elban, Nuh'un Gemisi, Büyük Tufan ve Ağrı Dağı çevresindeki turizm potansiyelini somut bir projeye dönüştürmek amacıyla Ağrı kent merkezinde "Büyük Tufan ve Nuh'un Gemisi Müzesi" kurulacağını açıkladı. Valilik Toplantı Salonu'nda gazetecilerle bir araya gelen Elban, müzenin yapımına ilkbaharda başlanmasının ve çalışmaların bir yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Nuh'un Gemisi Teması Müzeyle Somutlaştırılacak

Ağrı'nın Nuh'un Gemisi ve Büyük Tufan anlatısıyla önemli bir turizm değerine sahip olduğunu belirten Elban, bu potansiyelin bugüne kadar yeterince değerlendirilemediğini ifade etti.

Elban, "Bu şehir Nuh'un şehridir. Nuh'un Gemisi, Nuh Tufanı ve Ağrı Dağı gibi önemli turizm potansiyellerinden yararlanamıyoruz. Nuh'un Gemisi Ağrı Dağı'nda, herkes bunu kabul ediyor. Ancak insanlar kente geldiğinde onlara bir şey gösteremiyoruz. Biz de bunu somutlaştırıp müze yapmaya karar verdik." dedi.

Müze Ağrı Kent Merkezine Yapılacak

Müzenin Doğubayazıt yerine Ağrı kent merkezinde kurulacağını açıklayan Elban, bu tercihle turistlerin kent merkezine yönlendirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Turistlerin müze ziyareti kapsamında Ağrı merkeze gelmesinin kente ekonomik ve turistik hareketlilik sağlayacağını belirten Elban, ziyaretçilerin aynı gezi programı içinde Doğubayazıt ilçesi, Ağrı Dağı ve İshak Paşa Sarayı'nı da görebileceğini kaydetti.

Elban, müzenin Doğubayazıt'ta kurulması halinde turistlerin Van üzerinden ilçeye gelip daha sonra Kars'a geçebileceğini, bu durumda Ağrı kent merkezinin turizm hareketliliğinden yeterince yararlanamayacağını ifade etti.

Mimarisi De Turistlerin İlgisini Çekecek

Müze projesi için uluslararası ödülleri bulunan bir mimarlık firmasıyla çalışıldığını aktaran Elban, hazırlık sürecinin yaklaşık bir yıl sürdüğünü belirtti.

Projenin yalnızca sergilenen eserlerle değil, mimari yapısıyla da ilgi çekmesinin hedeflendiğini söyleyen Elban, "Herhangi bir müze olsun istemedik. İnsanlar müzenin dışını görmek ve mimarisini merak etmek için de gelsinler istedik." ifadelerini kullandı.

Mimarlık firmasının projeyle uluslararası yarışmalara katılmak istediğini aktaran Elban, valilik olarak bu talebe olumlu yaklaştıklarını bildirdi.

Bir Yılda Tamamlanması Hedefleniyor

Vali Süleyman Elban, "Büyük Tufan ve Nuh'un Gemisi Müzesi"nin yapım çalışmalarına ilkbaharda başlamayı planladıklarını ve projeyi bir yıl içerisinde tamamlamayı amaçladıklarını söyledi.

Toplantının sonunda müze projesi için hazırlanan tanıtım videosu gazetecilere izletildi.

Vali Süleyman Elban açıkladı: Ağrı'ya Nuh'un Gemisi Müzesi kurulacak
Vali Süleyman Elban: Müzenin yapımına ilkbaharda başlamayı planlıyoruz
Ağrı kent merkezine Büyük Tufan ve Nuh'un Gemisi Müzesi kurulacak
Kaynak: AA