Tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu Ağrı'da, ilkbaharda ekilen ayçiçeklerinin hasadına başlandı. İl merkezine bağlı Tezeren köyü yakınlarındaki binlerce dönümlük tarlalarda çiftçiler ürünlerini toplarken, farklı illerden Ağrı'ya gelen yaklaşık 100 mevsimlik tarım işçisi de hasat döneminde gelir elde etmek için çalışıyor.
Çerezlik olarak tüketilen ve sıvı yağ üretiminde ham madde olarak kullanılan ayçiçeğinin üretimine Ağrı'daki çiftçiler de katkı sağlıyor. Devlet destekli projelerle tarımsal ürün çeşitliliğinin arttığı kentte, ayçiçeği ekimi her geçen yıl daha geniş alanlara yayılıyor.
İşçiler Sabahın İlk Işıklarıyla Tarlaya Giriyor
Hasat döneminde farklı şehirlerden Ağrı'ya gelen mevsimlik tarım işçileri, Tezeren köyü yakınlarındaki ayçiçeği tarlalarının kenarına kurdukları çadırlarda konaklıyor.
Sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlayan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler, sıcak havada insan boyunu aşan çerezlik ayçiçeklerini keserek hasada hazırlıyor.
Ailece Gaziantep'ten Ağrı'ya Geldiler
Mevsimlik tarım işçisi Sariye Çakar, ailesiyle birlikte çalışmak için Gaziantep'ten Ağrı'ya geldiklerini belirtti.
Ailelerinin geçimini çalışarak sağladıklarını anlatan Çakar, ayçiçeği hasadının yanı sıra kışlık salça da hazırladıklarını söyledi.
Çakar, "Burada hem ayçiçeği tarlalarında çalışıyoruz hem de kışlık salça üretiyoruz. Domatesleri doğrayıp kaynattıktan sonra süzüp salça haline getiriyoruz. Ağrı insanı çok iyidir, bizlere iyi davranıyorlar. Allah hepsinden razı olsun. Ekmek kazanmak zordur. Ben salça yapıyorum, çocuklarım da tarlalarda çalışıyor." dedi.
Yaklaşık 100 Kişi Hasatta Çalışıyor
Şanlıurfa'dan gelen Halil İpek ise ilkbahar döneminde Ağrı'ya gelerek ayçiçeklerinin çapasını yaptıklarını, daha sonra domates işlerinde çalışmak üzere İzmir'e gittiklerini anlattı.
Ayçiçeklerinin yetişmesinin ardından hasat için yeniden Ağrı'ya döndüklerini belirten İpek, bölgede yaklaşık 100 işçiyle çalıştıklarını ifade etti.
İpek, "Ekmeğimizin peşindeyiz. Yaklaşık 100 kişiyle burada çalışıyoruz. Şimdi de ayçiçeklerinin kesimini yapıyoruz. Çalışmalarımız zorlu geçiyor ama her iş zordur. Ben Ağrı insanını çok beğendim, çok cana yakınlar." diye konuştu.
İki yıldır Ağrı'ya çalışmaya geldiğini dile getiren İpek, kentte yaşayanların kendileriyle ekmeklerini, sularını ve çaylarını paylaştıklarını belirterek havalar soğumadan memleketlerine döneceklerini söyledi.
Ayçiçekleri Kurutulduktan Sonra Harmanlanacak
İşçilerden Engin Bas da ailelerinden ve memleketlerinden uzakta geçim mücadelesi verdiklerini belirtti.
Bas, tarlalarda kesilen ayçiçeklerinin bir süre kurutulduktan sonra harman makinesine atılarak işleneceğini anlattı.















