Ağrı Dağı eteklerinde kar depoluyorlar, hayvanlar için suyu böyle sağlıyorlar
Ağrı Dağı eteklerinde kar depolama mesaisi. Iğdır'ın Bulakbaşı köyünde besiciler, Ağrı Dağı eteklerindeki yaylalarda su sıkıntısını önlemek için kar depoluyor. Kışın biriktirilen kar, havaların ısınmasıyla eriyerek hayvanların su ihtiyacını karşılıyor. Köylüler, bu geleneksel yöntemin pratik ve maliyetsiz olduğunu belirterek her yıl aynı uygulamayı sürdürdüklerini ifade etti.
IĞDIR - Iğdır'a bağlı Bulakbaşı köyünde yaşayan besiciler, ilkbaharla birlikte hayvanlarını çıkaracakları Ağrı Dağı eteklerindeki yaylalarda su ihtiyacını karşılamak için kış boyunca yağan karı depolayarak geleneksel yöntem uyguluyor.
Köylüler, otlaklarda su kaynağı bulunmaması nedeniyle yaşanabilecek su sıkıntısını önlemek amacıyla karları belirli alanlarda kazdıkları derin çukurlarda biriktiriyor.
Depolanan karların üzerine naylon serildiği, böylece karın korunarak bir arada tutulduğu belirtiliyor.
Havaların ısınmasıyla birlikte eriyen kar sularının, yaylalara çıkarılan hayvanların su ihtiyacını karşılamak için kullanıldığı ifade ediliyor.
Bulakbaşı köyü sakinlerinden Emrah Kıyga, bölgede su kaynağı bulunmadığını belirterek, "15-20 gün sonra hayvanlarımızı buraya getireceğiz. Burada bir su sıkıntımız var. Bu kar eriyor, bu eriyen kar suyunu hayvanlarımıza veriyoruz" dedi.
Besiciler, her yıl benzer yöntemle kar depolayarak sezon boyunca su ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını kaydetti.







Yorumlar 0
Yorum yap
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.