Ağrı'da 1984 yılında kurulan ve kentin önemli üretim merkezlerinden biri olan Ağrı Şeker Fabrikasında üretim, ham madde yetersizliği nedeniyle durduruldu. Şeker pancarı üretiminin yıllar içinde ciddi oranda azalması üzerine fabrikada üretim yapılamaz hale gelirken, çalışan 500 işçiden 400'ünün batı illerindeki fabrikalara zorunlu göreve gönderildiği belirtildi.
Geçmiş yıllarda yoğun üretim yapılan fabrikada makinelerin çalışmadığını ifade eden Şeker İş Sendikası Ağrı Şube Başkanı Agit Aslan, fabrikanın yalnızca işçiler için değil, çiftçi, esnaf, nakliyeci ve hayvancılıkla uğraşanlar için de önemli bir gelir kapısı olduğunu söyledi.
Aslan, üretimin durmasının Ağrı ekonomisini doğrudan etkilediğini belirterek, şeker pancarının yeniden desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Şeker İş Sendikası Ağrı Şube Başkanı Agit Aslan, Ağrı Şeker Fabrikasının 1984 yılında üretime başladığını hatırlatarak, fabrikanın ham madde eksikliği nedeniyle çalışmadığını söyledi. Aslan, yonca ve fiğ gibi ürünlere verilen desteklerin şeker pancarına yeterince verilmemesi nedeniyle çiftçilerin bu üründen uzaklaştığını belirtti.
Aslan, "Fabrikamız 1984 yılında üretime başladı. Bugün fabrikamızda ham madde olmayışından dolayı üretim yapılmamaktadır. Yonca, fiğ gibi ürünlere verilen destekleme pancara yapılmayınca ve mevsim de kısa olduğundan dolayı çiftçiler bu tarım ürününü terk etmek zorunda kaldılar. Geçmiş yıllarda Doğu Teşvik Primi ile pancara verilen desteğin yeniden verilmesi ve pancarın desteklenmesi gerekiyor." dedi.
Ağrı'ya gelen gübrelerin denetlenmediğini de öne süren Aslan, bunun üretimde kalite ve verim açısından sıkıntıya neden olduğunu ifade etti.
Fabrikanın durumuna ilişkin yetkililerin sessiz kaldığını savunan Aslan, Ağrı Şeker Fabrikasının kent için önemli bir ekonomik değer olduğunu belirtti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan bir toplantıda fabrikanın durumunu aktardıklarını söyleyen Aslan, Ağrı milletvekillerinden yalnızca birinin kendileriyle ilgilendiğini, ancak sorunun çözümü için sonuç alınamadığını dile getirdi.
Aslan, "Bu fabrika işçinin değil, çiftçinin. Daha önce binin üzerinde çalışan işçimiz vardı. Şu anda 502 işçimiz var, bunlardan da 400 işçi diğer illere zorunlu göreve gönderilmiş." ifadelerini kullandı.
Ağrı'da şeker pancarı üretimindeki düşüşü rakamlarla anlatan Aslan, geçmişte 13 bin 900 çiftçinin pancar üretimi yaptığını, bugün ise bu sayının 307'ye gerilediğini söyledi. Ekim alanlarının da büyük oranda azaldığını belirten Aslan, daha önce 138 bin 500 dekar alanda pancar ekimi yapılırken, bugün 4 bin 370 dekar alanda üretim yapıldığını aktardı.
Aslan, Ağrı'da geçmiş yıllarda 470 bin ton pancar üretildiğini, bugün ise üretimin 15 bin 600 tona kadar düştüğünü belirtti. Fabrikada üretim yapılmadığı için mevcut pancarın Erzurum'a gönderildiğini ifade etti.
Fabrikanın durmasının kent ekonomisinden milyonlarca liralık sıcak para çıkmasına neden olduğunu belirten Aslan, yalnızca işçi maaşları ve ikramiyeleri üzerinden Ağrı'ya yaklaşık 18-20 milyon liralık girdi sağlandığını söyledi.
Aslan, fabrikanın sadece işçileri değil, çiftçileri, esnafı, nakliyecileri, besicileri ve hatta küspe alıp satarak geçim sağlayanları da etkilediğini belirtti. Hayvan besicilerinin daha önce fabrikadan temin ettikleri küspeyi artık başka illerden almak zorunda kaldığını, bunun da maliyetleri artıracağını dile getirdi.
Ağrı Şeker Fabrikasında üretimin durmasının ardından başka illerdeki fabrikalardan gelen ekiplerin buradan makine parçaları söktüğünü ileri süren Aslan, bu durumun fabrikanın kaderine terk edildiğini gösterdiğini savundu.
Aslan, şeker pancarının yeniden desteklenmesini ve Ağrı Şeker Fabrikasının en kısa sürede yeniden faaliyete geçirilmesini istediklerini belirterek, fabrikanın Ağrı'nın ekonomik hayatı açısından önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.