AĞRI - Doğubayazıt ilçesinde, Nuh’un Gemisi’ne ait kalıntıların bulunduğuna inanılan alan, yılın her döneminde yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

Söz konusu alan, 1959 yılında Harita Genel Komutanlığında görevli Harita Yüzbaşı İlhan Durupınar tarafından, bölgeye ait hava fotoğrafları incelenirken Ağrı Dağı'nın Telçeker köyü yakınlarında tespit edildi.

Bugüne kadar yapılan araştırmalarda bilim insanları arasında kesin bir uzlaşı sağlanamazken, bölgedeki gizem varlığını sürdürüyor. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi tarafından düzenlenen ve yerli ile yabancı bilim insanlarının katıldığı 7 sempozyumla konuya ilişkin çalışmalar yürütüldü.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya, bölgede bilimsel araştırmaların devam ettiğini belirterek, "Bu proje kapsamında 2 üniversiteden akademisyenlerin oluşturduğu bir komisyon olarak burada çalışmalar yaptık. Buradan aldığımız numuneleri İstanbul Teknik Üniversitesinin laboratuvarlarında inceletiyoruz. Bu çalışmanın kısmi sonuçları biraz çıktı ve bazı yaşlandırma çalışmaları yapıldı. Burada insan yaşamının milattan önce 5 bin ile 3 bin 500 yılları arasında olduğu düşünülmektedir." ifadelerini kullandı.

Kaya, bölgede farklı jeolojik dönemlere ait bulguların elde edildiğini ancak çalışmaların henüz tamamlanmadığını kaydetti.

Alanın korunması gerektiğine dikkati çeken Kaya, "Buradaki bir taşın yeri bile çok önemlidir. Hiçbir şeyin yerinden oynatılmaması gerekiyor. Bunların hepsinin tek tek bilimsel olarak araştırılması gerekiyor. Maalesef bu çok önemli bir problem." dedi.

Bölgede heyelan riskinin de bulunduğunu belirten Kaya, özellikle ilkbahar aylarında yağışlarla birlikte aşınmaların arttığını ifade etti.

ABD'li turizmci Andres Jones ise bölgeye yurt dışından yoğun ilgi olduğunu belirterek, "Türkiye'deki yerli turistlerden sonra Amerikalı ve Avrupalılar buraya çok geliyor. Asya ülkelerinden daha az ziyaretçi geliyor ama son zamanlarda onlarda da artışlar oluyor. Yurt dışındaki insanlar burayı çok merak ediyor. Herkesi Doğubayazıt'a gelmeye davet ediyorum." şeklinde konuştu.

ziyaretçileri alan olduğuna Nuh
ağırlıyor alan AĞRI kalıntılarının olduğuna - Gemisi
ağırlıyor alan - ziyaretçileri kalıntılarının olduğuna inanılan Gemisi
inanılan AĞRI - Nuh
alan kalıntılarının ağırlıyor olduğuna AĞRI Gemisi
olduğuna inanılan AĞRI kalıntılarının ziyaretçileri Gemisi
Gemisi
ziyaretçileri inanılan kalıntılarının - alan Nuh
Nuh
kalıntılarının AĞRI olduğuna ziyaretçileri Nuh
kalıntılarının olduğuna - inanılan Nuh
- inanılan olduğuna AĞRI Gemisi
ziyaretçileri Nuh
olduğuna ziyaretçileri Nuh
Gemisi
Gemisi
Nuh
Kaynak: AA