Ağrı'da 2018 yılında kaybolduktan günler sonra dere kenarında ölü bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in ölümüne ilişkin davada Yargıtay, sanıklar hakkında verilen beraat kararını eksik araştırma yapıldığı gerekçesiyle bozdu. Yeniden yargılama yapılması için Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen dosyada, sonradan sunulan ses kayıtlarının incelenmesi ve kayıtlarda bahsi geçen kişilerin tespit edilmesi bekleniyor.

Yedi Sanık Hakkında Beraat Kararı Verilmişti

Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 2021 yılında sanıklar Ayşe A., Besim D., Hatun D., Mehmet Ali A., Musa A., Yıldırım A. ve Yusuf A. hakkında "nitelikli kasten öldürme" ile "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçlarından beraat kararı vermişti.

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi de istinaf incelemesinin ardından beraat hükümlerini onamıştı.

Yargıtay ise dosyada bazı araştırmaların tamamlanmadığı gerekçesiyle kararı bozdu. Bozma kararında, olayla bağlantılı bazı sosyal medya paylaşımlarının kim tarafından yapıldığının araştırılmadığı ve bir CD kaydında yer alan kişilerin belirlenmediği ifade edildi.

Ses Kayıtlarının Araştırılması İstendi

Leyla Aydemir'in ailesinin avukatı Erdoğan Tunç, Yargıtayın kararında 2021 yılında dosyaya sunduğu iki ses kaydının etkili olduğunu söyledi.

Tunç, söz konusu kayıtlarda arama çalışmaları sırasında bir AFAD görevlisinin Leyla'yı canlı bulmuş olabileceğine ve daha sonra olayın kapatıldığına yönelik iddiaların bulunduğunu belirtti. Bu ifadelerin henüz yargı kararıyla doğrulanmadığını vurgulayan Tunç, kayıtlarda konuşan kişilerin tespit edilerek dinlenmesi gerektiğini ifade etti.

Yerel mahkemenin kayıtları hukuka aykırı delil olarak değerlendirdiğini aktaran Tunç, Yargıtayın bu yaklaşımı hatalı bulduğunu ve kayıtlarda bahsi geçen AFAD görevlileriyle olay arasındaki ilişkinin araştırılmasını istediğini söyledi.

Avukat Tunç Kayıtlardaki İddiaları Açıkladı

Erdoğan Tunç, ses kayıtlarında Leyla'nın bir kilerde tutulduğu, ağlama seslerinin duyulduğu ve bir AFAD görevlisinin durumu fark ettiği yönünde ifadeler bulunduğunu ileri sürdü.

Tunç, kayıtlarda ayrıca sanıklardan birinin AFAD görevlisini çocuğun daha sonra bırakılacağı yönündeki sözlerle ikna ettiğine ilişkin iddiaların yer aldığını belirtti.

Ses kaydındaki kişilerin belirlenmesini isteyen Tunç, bu kişilerin tanık olarak dinlenmesi ve iddiaların doğruluğunun araştırılması gerektiğini söyledi.

"Anne Şikâyetinden Vazgeçmedi"

Avukat Tunç, Leyla'nın annesi Şükran Aydemir'in davanın hiçbir aşamasında şikâyetinden vazgeçmediğini ifade etti.

Tunç, anne Aydemir'in davanın başından bu yana şikâyetçi olduğunu ve yargılamanın sürdürülmesi konusunda kararlı davrandığını söyledi.

Dosyadaki raporlarda cinsel istismar bulgusuna rastlanmadığını da belirten Tunç, yeni bir tespit yapılmadığı sürece bu konuda dosyadaki mevcut raporların esas alınması gerektiğini kaydetti.

Sanıkların Yurt Dışı Yasağı Sürüyor

Sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının devam ettiğini belirten Tunç, bozma kararının ardından delillerin yeniden değerlendirileceğini ve eksik incelemelerin tamamlanacağını söyledi.

Tunç, Yargıtay kararının aile açısından adalet beklentisini güçlendirdiğini belirterek hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

Dosya Yeniden Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesinde

Yargıtayın bozma kararının ardından dava dosyası, yeniden yargılama yapılması amacıyla Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Mahkemenin bozma kararında belirtilen eksiklikleri tamamlamasının ardından yeniden hüküm kurması bekleniyor. Yeni duruşma tarihinin adli tatil sonrasında belirlenmesinin beklendiği bildirildi.

Kaynak: İHA