AĞRI - Ağrı'da hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü kış aylarında, Hayvan Borsası'nda alım-satım ve sevkiyat işlemleri yoğun şekilde devam ediyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan kentte, yılın her döneminde başka illere büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevkiyatı gerçekleştiriliyor.
Zengin mera alanları ve su kaynaklarıyla yaz aylarında binlerce hayvana ev sahipliği yapan Ağrı'da, kışın da hayvancılık faaliyetleri sürüyor. Borsada besiciler ile alıcılar arasında pazarlıklar devam ederken, dondurucu soğuklar nedeniyle hayvanların yüz bölgesinde kırağı oluşuyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent ekonomisinin büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayandığını belirtti.
Hüseyinoğlu, "540 bin hektara yakın mera alanımız var. Bu da ülke genelinde Ağrı'yı önemli bir yere oturtuyor. İl olarak yaklaşık 310 binin üzerinde büyükbaş, 1 milyon 600 bine yakın da küçükbaş hayvan varlığına sahibiz. Mayıs-kasım aylarında meraya dayalı besicilik yoğun olarak devam ediyor. Bu durum kış aylarında hayvan pazarının yoğun olmasını sağlıyor." dedi.
2024 yılında 143 bin büyükbaş ve 458 bin küçükbaş hayvanın küpelendiğini belirten Hüseyinoğlu, büyükbaş hayvanların tamamının aşılandığını, bu kapsamda toplam 1 milyon 100 bin doz aşı uygulandığını ifade etti. Küçükbaş hayvanların tamamına da veba aşısı yapıldığını kaydetti.
"ÜLKENİN HER YERİNE HAYVAN GÖNDERİLİYOR"
Ağrı'nın besilik hayvan üretiminde önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Hüseyinoğlu, "Hayvan borsamızdan Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere ülkenin her yerine hayvan gönderiliyor. 2024 yılında büyükbaş hayvanda 4 bin 500'e yakın sevk işlemiyle 124 bine yakın hayvan farklı illere gönderildi. 3 bine yakın sevk işlemiyle de yaklaşık 270 bin küçükbaş hayvan ilimizden diğer illere sevk edildi. Bu durum yetiştiricilerimize ciddi gelir oluşturmaktadır." diye konuştu.
Besici Kemal Aras da borsaya batı illerinden yoğun talep olduğunu belirterek, "Ağrı Hayvan Borsası son dönemlerde çok popülerleşti. Batı ve çevre illerden çok müşteri geliyor. Hayvan borsası yılın 12 ayı açık, sadece hafta sonu kapalı. Kurban Bayramı da yaklaştığı için daha çok müşteri geliyor. Hava sıcaklığı sıfırın altında 25 dereceyi buluyor ama bu bizi ve piyasayı etkilemiyor." ifadelerini kullandı.




















