AĞRI - Ağrı'nın Diyadin ilçesinde jeotermal kaynaklarla ısıtılan seralarda yapılan domates üretimi, bölge ekonomisine katkı sunarken kadınlara da istihdam sağlıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en doğusunda yer alan Diyadin ilçesindeki Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi'nde, jeotermal enerjinin kullanılmasıyla sürdürülen seracılık faaliyetleri, vatandaşların iş bulmak için farklı illere göç etmesinin önüne geçilmesine de katkıda bulunuyor.

Hava sıcaklığının kış aylarında sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü bölgede, seraların sıcaklığı jeotermal kaynaklarla sağlanıyor.

Serada görev yapan Ziraat Mühendisi Yasemin Kaya, üretimin yılın 12 ayı sürdüğünü belirterek, otomasyon sistemine bağlı iklimlendirme ve sulama sayesinde üretimin kontrollü şekilde yapıldığını söyledi.

Serada yaklaşık 40 personelin görev yaptığını aktaran Kaya, kadın istihdamına da önem verdiklerini ifade ederek, "Özellikle doğu bölgesinde kadınlar iş konusunda biraz sıkıntı yaşıyor. Sera bu nedenle kadınlar açısından da güzel bir yer. Kadınları iş hayatına dahil ediyoruz." dedi.

Topraksız tarım yapılan seralarda üretilen domateslerin iç pazarda Türkiye'nin birçok iline gönderildiğini kaydeden Kaya, İstanbul, Ankara, Mersin ve zaman zaman Antalya'ya da ürün sevkiyatı yapıldığını dile getirdi.

Serada çalışan Vahapcan Çetin de bölgede böyle bir üretim tesisinin bulunmasının istihdam açısından önemli olduğunu belirtti.

Çetin, seralar sayesinde farklı illere çalışmak için gitmek zorunda kalmadıklarını ifade ederek, "Bu memlekette çalışmak bizim için gerçekten iyi oldu. Ailemize yardımcı olabiliyoruz. Kendimizi ve memleketimizi geliştirme noktasında çok iyi bir iş yapıyoruz." diye konuştu.

Jeotermal kaynaklı seralar kadınlara ekmek kapısı oluyor1
Jeotermal kaynaklı seralar kadınlara ekmek kapısı oluyor2
Jeotermal kaynaklı seralar kadınlara ekmek kapısı oluyor3
Jeotermal kaynaklı seralar kadınlara ekmek kapısı oluyor4
Jeotermal kaynaklı seralar kadınlara ekmek kapısı oluyor5
Jeotermal kaynaklı seralar kadınlara ekmek kapısı oluyor6
Jeotermal kaynaklı seralar kadınlara ekmek kapısı oluyor7
Jeotermal kaynaklı seralar kadınlara ekmek kapısı oluyor9
Kaynak: İHA