AĞRI - Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde Musa Koç ve Tekin Eren, Türkiye-İran sınırına yakın çorak araziyi üretim alanına dönüştürerek tonlarca sebze ve meyve yetiştirdi.
Uzun yıllardır meyve-sebze ticareti yapan Koç ve Eren, 4 yıl önce Ağrı Dağı eteklerinde bulunan 30 dönümlük araziyi satın aldı. Sondaj çalışmasıyla su temin eden ve elektrik altyapısını kuran iki girişimci, zorlu iklim koşullarına rağmen arazide üretim için gerekli altyapıyı 2 yılda tamamladı.
Sulama sistemlerinin kurulmasının ardından üretime başlayan girişimciler, dereotu, reyhan, soğan, maydanoz, kişniş, semiz otu, turp, domates, biber, fasulye, kabak, patlıcan, kavun, karpuz, mısır ve ay çekirdeği başta olmak üzere birçok ürünü yetiştirmeye başladı.
Bahçelerinde 12 kişiye istihdam sağlayan Koç ve Eren, ürettikleri ürünleri Ağrı-İran kara yolu üzerindeki tezgahlarda satışa sunuyor.
Musa Koç, arazinin başlangıçta verimsiz olduğunu belirterek, "Burası için çok emek verdik. 'Burası çöldür, arpa bile yetişmez' diyenler oldu. Ancak gerekli altyapıyı kurarak üretime başladık. Burada bir evin ihtiyaç duyabileceği birçok sebze ve meyveyi yetiştiriyoruz." dedi.
Koç, bölgede kurdukları sulama sistemleriyle üretimi artırdıklarını belirterek, elde edilen ürünlerin çevre il ve ilçelere gönderildiğini ifade etti. Ayrıca ilerleyen süreçte arazinin bir bölümünü sera sistemine dönüştürmeyi planladıklarını kaydetti.


























