Zooloji Nedir

Zooloji Nedir

Zoo hayvanlar topluluğu logos bilim anlamında kullanılan bir kelime olduğundan Zooloji biyolojinin hayvanları çeşitli yönleriyle inceleyen bir dalıdır demek yanlış olmaz. Eski çağlarda yaşamış ve bugün soyu tükenmiş birçok tür ve günümüzde yaşayan bütün hayvanlar zoolojinin inceleme alanına girmektedir. İnsanların merak ve araştırma eğilimiyle ortaya çıkan zoolojinin insanlık tarihi kadar eski olma olasılığı vardır. İlk olarak Mısır İran ve Yunan kültürlerinde hayvanları incelemelere ait fikirler yazılı belgeler görülmektedir.

Geçmişte hayvanların basit tanımı ve işlevi embriyonik gelişimi beslenmeleri sağlığı davranışları kalıtım ve evrimleriyle çevreleri ve diğer canlılarla olan etkileşim ve iletişimlerini incelemeye başlamış olup daha sonraları altdallara ayrılacak kadar gelişmiştir. Günümüzde her bilimadamı bu bilimin altdallarından biriyle ilgilenmekte ve ilgilendiği dala göre adlandırılmaktadır.

Zooloji tıptan toplum sağlığından ziraatten ve toplum bilimlerinden uzay bilimlerine kadar tüm alanları ilgilendirmekte bu alanlarda yapılacak herhangi bir araştırma biyoloji ve dolayısıyla zooloji kapsamına girmektedir.

Tüm düşünceler tüm araştırmalar kökünü doğadan almakta olduğu gerçeği zoolojinin neden bu kadar önemli bir bilim dalı olduğunu anlatmaktadır. Zooloji Taksonomik ve Taksonomik olmayan alt dallara ayrılır. Taksonomik kısım Protozooloji (Tek hücreliler) Helmintoloji (Solucanlar) Malakoloji (Kabuklular Entomoloji (Böcekler) gibi bazı omurgasızları Ihtiyoloji (Balıklar) Herpotoloji (Kurbağa ve Sürüngenler) Ornitoloji (Kuşlar) Memeliler gibi bazı omurgalıları taksonomik yönden inceler. Taksonomik yönden olmayan kısım ise tüm hayvansal organizmaların morfolojisi ve fizyolojisidir