ASMA

Asmagillerden, dalları çardak üzerine yayılan üzüm vb. bitkilere asma, ayak ve kemerler üzerine kurulan teraslardan yapılmış bahçeye de Asma bahçesi denir.

Asma Türkiye de Ege, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetişir.

Mayıs ve haziran aylarında çiçek açan çok senelik ağaçsı bir bitki olan Asma'nın gövde üzerindeki kabukları zamanla koyulaşır ve şeritler halinde ayrılarak dökülür. Sarmal durumdaki yaprakların taban kısımları kalb biçiminde ve saplı olan asmanın, küçük yeşilimsi renkli ve kokulu çiçekleri bileşik salkım tarzındadır.

Asma çok sayıda tohum ihtiva eden meyveleri küremsi veya yumurtamsı şekildedir. Asmanın meyveleri sarıya bakan yeşilimtrak ve siyah renktedir. Bazı asma cinsleri çekirdeksiz meyve verirler. Sert ve kahverengi tohumları yağ ihtiva eder.

Kullanıldığı yerler: Üzüm meyveleri tartarik asit, tartaratlar, şekerler ( dekitroz ve Fruktoz ), pektin, vitaminler (A, B1, B2 ve C), % 2 potasyum ve kalsiyum ditartarat ihtiva eder.

Üzüm meyvelerinin ekonomik değeri çok yüksektir. Taze ve kuru olarak yenildiği gibi, usaresinin mayalanması ile sirke elde edilir. Üzüm meyveleri kuvvet vericidir. Asmanın yaprakları da kan dindirici ve kuvvet verici özelliktedir.Halk arasında, asmadan baharda akan su (asma yaşı), göz ve deri hastalıklarına deva olarak kullanılır. Tohumlarından elde edilen üzüm yağı ishale karşı tavsiye olunmaktadır.