AĞRI - Ağrı Valiliği, kentin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmak ve bilinirliğini artırmak amacıyla "2. Ulusal Foto Safari Yarışması" düzenledi. Valilik koordinesinde "Serhat Şehrinde Doğa ve İnsan" sloganıyla gerçekleştirilen yarışmaya 45 fotoğraf sanatçısı katıldı.

Yarışma kapsamında fotoğrafçılar, araçlarla Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı, Diyadin Murat Kanyonu, Kudret Köprüsü, Ağrı Dağı etekleri ve Nuh'un Gemisi'ne ait izlerin bulunduğu iddia edilen Telçeker köyüne götürüldü.

Türkiye-İran sınırında, vatandaşlar arasında "Meteor Çukuru" olarak bilinen 60 metre derinliğindeki bölge ile Balık Gölü'nü de gezen fotoğraf sanatçıları, bulundukları alanlarda en iyi kareleri çekmek için çalışma yaptı.

Yarışmacıların ziyaret ettiği tarihi ve doğal alanlar, Anadolu Ajansı ekibince drone ile görüntülendi.

Ağrı Valisi Osman Varol, gazetecilere yaptığı açıklamada, yarışmayı kentin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerini daha iyi tanıtmak amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Yurdun birçok bölgesinden fotoğraf tutkunlarının kente geldiğini belirten Varol, "Foto Safari yarışması, ilkbaharla başlayıp sonbahar ve kış mevsimini de kapsayacak şekilde devam edecek olan, Doğubayazıt İshak Paşa ve Sanat etkinlikleri adında toplanacak bir etkinlik dizisinin başlangıcıdır. Salgının biraz uzaması nedeniyle, bunun bir kısmı bu sürecin içerisine denk geldi. Foto Safari yarışmamıza çok ciddi bir başvuru oldu fakat sayıyı kısıtlamak zorunda kaldık. Buna rağmen çok iyi fotoğraf sanatçıları ve fotoğraf tutkunları katıldı." dedi.

Varol, yarışmanın ilin tanıtımına büyük katkı sunacağını ve kentin hem yurt içinde hem de dünyada daha fazla tanınacağını ifade etti.

Yarışmayı geleneksel hale getirmek istediklerini belirten Varol, "Sonraki yıllarda pandemi etkisi olmadan daha fazla katılım olmasını istiyoruz. Daha yoğun ve iyi bir programla, sürekli geliştirerek sürdürmek istiyoruz. Bunun ilimize çok büyük faydalar getireceğine inanıyoruz. Ağrı tarafından Balık Gölü'ne gelen yolla ilgili problem var ve buranın asfalt yapılması için ciddi çabalarımız var. Göl kenarında tesisleşmeyi artırmak için burada bulunan işletmelerimizin olanaklarını geliştirmek ve yeni tesislerin ilave olması için gayretlerimiz var. Turizmle ilgili bir potansiyeli harekete geçirmek birkaç günde olacak bir şey değil. Bu bir imaj, yoğun ve zaman alacak çalışmaların meselesidir. Biz kendi görev dönemimizde elimizden geldiğince bu ivmeyi başlatmayı ve bizden sonrasında da devamını sağlamayı istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Fotoğraf Organizasyonları Derneği Başkanı ve yarışmanın jüri üyesi Coşkun Aral da kentin birçok zenginliğe sahip olduğunu belirtti.

Balık Gölü ve çevresindeki floradan etkilendiklerini dile getiren Aral, "İnancı vesilesiyle Ağrı Dağı'na bakıp enerji dolduran ve buraya gelmek için çaba gösteren milyonlarca insan var dünyada. Burası, Türkiye turizminin başlangıç noktası diyebilirim. Nuh'un meşhur gemisinin izinin olduğu bir yer düşünün. Hemen yanı başında bütün bu doğada birbirinden farklı jeolojik oluşumları görebileceğiniz bir zenginlik ve bu zenginlik içerisinde insanlık tarihinin en önemli izleri vardır." diye konuştu.

Giresun'dan yarışmaya katılan Sura Koser ise Nuh'un Gemisi'ne ait izlerin bulunduğu alanı gezerken etkilendiğini ve Ağrı Dağı manzarasını beğendiğini söyledi.

Üç gün sürecek etkinlikte yarışmacıların çektiği fotoğrafların jüri üyelerince değerlendirileceği, dereceye girenlere ödül verileceği bildirildi.

Safari ilgi Yarışması
AĞRI Foto tutkunları - gösterdi
AĞRI Safari Ulusal fotoğraf ilgi Yarışması
AĞRI Foto yoğun - Ulusal Yarışması
ilgi gösterdi Ulusal Foto
- yoğun gösterdi ilgi fotoğraf Foto Yarışması
Yarışması
Safari Ulusal fotoğraf - ilgi yoğun Foto tutkunları Yarışması
Kaynak: AA