AĞRI - Ağrı’nın Tutak ilçesinde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi İbrahim Hakkı Özer, engelli ve yaşlıların günlük ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla atık malzemelerden güneş enerjisiyle çalışan üç tekerlekli araç üretti.
Ailesinin araç tamiri işiyle uğraşması nedeniyle küçük yaşlardan itibaren teknolojiye ilgi duyan Özer, öğretmeni Taner Yıldız'ın rehberliğinde tamamen atık malzemelerden oluşturduğu "04 Tutak 04" plakalı aracı geliştirdi.
Ağrı Valiliği koordinesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Millet Bahçesi'nde düzenlenen "Bilim Dolu Günler Bilim Şenliği"nde sergilenen araç, katılımcılardan ilgi gördü.
Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şenlikte 300 projenin sergilendiğini belirterek, "Bu aracımız tamamen güneş enerjisiyle çalışıyor. Aracın güvenilirliği yüksek ve güneş enerjisinden çalıştığı için çevreyi kirletmiyor. Aslında tam bir çevre dostu araç diyebiliriz. Öğrencimiz aracı daha da geliştirerek inşallah ülkemizin hizmetine sunacaktır." ifadelerini kullandı.
Öğrenci İbrahim Hakkı Özer ise aracı geri dönüşüm malzemeleri kullanarak geliştirdiklerini belirterek, "Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan'ın başlatmış olduğu 'Sıfır Atık Projesi'nden etkilendik. Biz bu aracı tamamen geri dönüşümden yaptık. Sürdürülebilir enerji kaynaklarından yararlanıyoruz. Engelliler ve yaşlılar kullanabilsin diye yaptık." dedi.
Aracın yaklaşık bir buçuk yılda tasarlandığını ifade eden Özer, "Atık malzemeleri toplama ve aracı yapmamız bir ay sürdü. Araç güneş enerjisiyle çalışıyor, 3 saatte şarj oluyor ve yaklaşık 50 kilometre gidebiliyor." diye konuştu.
Öğretmen Taner Yıldız da aracın iki kişiyle rampaları rahatlıkla çıkabildiğini belirterek, tek ayakla kontrol edilebildiği için engelli bireylerin kullanımına uygun olduğunu kaydetti.








