AĞRI - Ağrı’da vatandaşlar, doğada kendiliğinden yetişen çaşır ve mantar gibi bitkileri toplayarak Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarını zenginleştiriyor.
Hamur ilçesine bağlı köylerde, havaların ısınması ve karların erimesiyle birlikte doğa canlanırken, bitkiler de olgunlaşmaya başladı. Bunun üzerine köylüler, her yıl olduğu gibi bu yıl da dağlara çıkarak yemeklerde kullanılan otları toplamaya başladı.
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruçlu halde kilometrelerce yürüyen vatandaşlar, topladıkları bitkileri çanta ve çuvallara doldurarak sırtlarında köylerine taşıyor.
Toplanan mantar ve çaşır gibi bitkiler, isteğe göre yağda pişirilerek ya da haşlanıp yumurta ile hazırlanarak sofralarda tüketiliyor.
Köylüler, bu ürünleri konserve yaparak kış için saklarken, fazla ürünleri ise çarşı ve pazarda satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede "helız" olarak bilinen çaşır bitkisini toplamak için her yıl bahar aylarında dağlara çıktıklarını belirtti.
Ekinci, "Daha önce burada yol olmadığı için az kişi geliyordu, şimdi yol olduğu için arabası olan herkes gelip çaşır ve diğer bitkileri topluyor. Biz de bu otu toplamada biraz zorlanıyoruz. Çaşır vücuttaki iltihabın sökülmesine iyi geliyor. Çaşırı toplayıp geçimini sağlayanlar da var. Biz kurutup kışın yemeklerimizde kullanıyoruz. Aynı zamanda ıspanak gibi suda haşlarsınız daha sonra yağda kavurup içine yumurta kırdığınız zaman çok lezzetli oluyor." ifadelerini kullandı.








