Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, kampüsündeki elektrik ihtiyacının yarısını 2020 yılında kurulan Güneş Enerjisi Santrali'nden karşılıyor. Mevcut tesisin yanına yapılması planlanan 500 kW kapasiteli ikinci santralin devreye alınmasıyla üniversitenin tüm elektrik ihtiyacının güneş enerjisinden karşılanması ve yıllık yaklaşık 10 milyon liralık tasarruf sağlanması amaçlanıyor.
Üniversite yönetimi, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla enerji giderlerini azaltırken çevre dostu üretim modelini kampüs genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyor. Mevcut santralin üretim oranı, kış aylarında hava koşullarına bağlı olarak düşebiliyor.
Elektrik İhtiyacının Yarısını GES Karşılıyor
AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. İlhami Gülçin, kampüste kurulu bulunan güneş enerjisi santralinin üniversitenin mevcut elektrik ihtiyacının yüzde 50'sini karşıladığını söyledi.
Gülçin, "Kampüsümüzde kurulu GES tesisimizle mevcut enerjimizin yüzde 50'sini karşılamaktayız. Bu oran kış aylarında, hava şartlarına bağlı olarak bir miktar düşüyor." dedi.
500 kW Kapasiteli İkinci Santral Planlanıyor
Mevcut santralin yanına 500 kW kapasiteli yeni bir GES kurulmasının planlandığını belirten Gülçin, yatırımın tamamlanmasıyla üniversitenin elektrik ihtiyacının tamamını yenilenebilir kaynaktan karşılayabileceğini ifade etti.
Gülçin, "Buna ek olarak bir 500 kW GES daha kurmayı planlıyoruz. Bu çalışma tamamlandığında enerjimizin tamamını çevre dostu, temiz ve yeşil bir kaynak olan güneş enerjisiyle karşılamış olacağız. Hatta belki bir miktar fazlamız bile olabilir." ifadelerini kullandı.
Yıllık Tasarruf Hedefi 10 Milyon Lira
Yeni yatırımın devreye girmesiyle üniversitenin enerji giderlerinde yılda yaklaşık 10 milyon liraya varan tasarruf elde edilmesi bekleniyor. Projenin, kampüsün dışarıdan temin ettiği elektrik miktarını da önemli ölçüde azaltması hedefleniyor.
Enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının üniversite açısından önemli olduğunu dile getiren Gülçin, "Bu sistem sayesinde yılda yaklaşık 10 milyon TL'ye varan bir tasarruf elde etmiş olacağız." diye konuştu.
Mevcut Santral Üç Yılda Maliyetini Karşıladı
Prof. Dr. Gülçin, 2020 yılında kurulan mevcut güneş enerjisi santralinin üç yıl içinde yatırım maliyetini karşıladığını belirtti. Tesisin güncel şartlardaki değerinin 30 ila 40 milyon lira arasında olduğunu ifade eden Gülçin, planlanan yeni santralin de benzer sürede kendisini amorti etmesinin beklendiğini söyledi.
Gülçin, "Mevcut santralimiz kurulduğu 2020 yılından bu yana üç yıl içinde kendi maliyetini tamamen amorti etti. Günümüz şartlarında bu rakam 30 ila 40 milyon TL arasında bir değere tekabül ediyor. Yeni santralimiz de benzer şekilde üç yıl içinde kendini amorti edecek." dedi.
Çevre Dostu Kampüs Modeli
Üniversitelerin akademik çalışmaların yanı sıra toplumsal ve çevresel konularda da örnek olması gerektiğini belirten Gülçin, güneş enerjisi yatırımının bölgedeki diğer kurumlar ve vatandaşlar açısından teşvik edici bir model oluşturabileceğini kaydetti.
Gülçin, "Bu tarz enerji yatırımlarıyla sadece kendi kampüsümüze değil, bölgedeki halka da örnek oluyoruz. GES yatırımı sahada görüldüğünde, halk için de teşvik edici bir model haline geliyor." ifadelerini kullandı.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, ikinci güneş enerjisi santralinin tamamlanmasıyla kampüsün tüm elektrik ihtiyacını kendi imkânlarıyla karşılayan bir yapıya ulaşmayı hedefliyor.