AĞRI - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kara gümrük kapılarının yap-işlet-devret modeliyle modernize edildiğini belirterek, "14 kara gümrük kapımızı, en ileri teknoloji kullanarak tamamen yeniledik ve ülkemize kazandırdık." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Ağrı'daki Gürbulak Sınır Kapısı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'yi İran'a ve Asya'ya daha güçlü şekilde bağlayacak önemli bir adım attıklarını söyledi.

İş dünyası adına gururlu ve mutlu olduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Gürbulak Sınır Kapısı'nın bölgeye daha fazla refah ve zenginlik getirecek yatırımlardan biri olduğunu belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'a teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, Bolat'ın istişareye önem verdiğini, iş dünyasının sıkıntılarını dinlediğini ve çözüm aradığını dile getirdi.

"TİCARETİN ROTASINI BU COĞRAFYAYA ÇEVİRMEYİ HEDEFLEDİK"

Hisarcıklıoğlu, ticaretin olduğu yerde para ve zenginlik olacağını vurgulayarak, bu vizyonla hareket ettiklerini söyledi.

Gürbulak Sınır Kapısı ile bu hedef doğrultusunda yeni bir adım attıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, son dönemde yaşanan küresel gelişmelerin ulaştırma ve lojistiğin stratejik önemini ortaya koyduğunu ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, Hürmüz Boğazı'nda ortaya çıkan belirsizliklerin küresel ticaretin ana arterlerinde kırılmalara yol açtığını, deniz taşımacılığında ciddi aksamalara neden olduğunu kaydetti.

Bu durumun küresel ticarette yeni rota arayışını hızlandırdığını anlatan Hisarcıklıoğlu, alternatif güzergahların öneminin arttığını söyledi.

Türkiye'nin coğrafi konumu itibarıyla Asya-Avrupa koridorunun merkezinde yer aldığını belirten Hisarcıklıoğlu, güvenli, hızlı ve rekabetçi lojistik sektörüyle ülkenin küresel ticaretin yeni omurgalarından biri haline geldiğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, Çin ile Avrupa arasındaki Orta Koridor'un taşıma süresini geleneksel rotalara göre önemli ölçüde azalttığını dile getirerek, Uzak Doğu'dan Londra'ya Süveyş Kanalı üzerinden ortalama 35 gün, Ümit Burnu üzerinden yaklaşık 45 gün süren taşımaların Orta Koridor üzerinden 18 güne inebildiğini söyledi.

Kara gümrük kapılarına yapılan yatırımların Orta Koridor'u güçlendirmek, daha cazip hale getirmek ve küresel ticaretin rotasını Türkiye'ye yönlendirmek açısından stratejik bir adım olduğunu vurguladı.

"DÜNYADA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK"

Küresel ticaret yolunun geçtiği ülkelerin büyük gelir elde ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu güzergahların ülke güvenliğine de olumlu katkı sağladığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Ticaret Bakanlığımızın olumlu yaklaşımı ve hükümetimizin de onayıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Kara gümrük kapılarını 'yap-işlet-devret' modeliyle modernize etmeye başladık. 14 kara gümrük kapımızı, en ileri teknoloji kullanarak tamamen yeniledik ve ülkemize kazandırdık." ifadelerini kullandı.

Bu yatırımların kamu bütçesine yük getirmeden yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, oda ve borsa camiası olarak kara gümrük kapılarına 750 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını kaydetti.

Gürbulak Kapısı'nın modernizasyonu için yaklaşık 73 milyon dolar yatırım gerçekleştirdiklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Yani devlete bu kadar para harcattırmadık." dedi.

"DEVLETİMİZ 470 MİLYON DOLAR DAHA FAZLA VERGİ GELİRİ ELDE ETTİ"

Hisarcıklıoğlu, kapıların daha etkin çalışmasıyla işlem hacimlerinin ve devletin vergi gelirlerinin arttığını belirtti.

Modernize edilen kapılar sayesinde devletin 470 milyon dolar daha fazla vergi geliri elde ettiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, oda-borsa camiası olarak devletin kasasına 1,2 milyar dolardan fazla katkı sağladıklarını söyledi.

Bu kazanımdan devletin yanı sıra özel sektörün ve üyelerin de yararlandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'den kara yoluyla yapılan ihracatın yüzde 85'inin modernize edilen kapılardan geçtiğini bildirdi.

Modernize edilen kapılarda mal taşıyan tırların bekleme sürelerinin yarı yarıya azaldığını belirten Hisarcıklıoğlu, geçiş hacminin arttığını, lojistik maliyetlerin düştüğünü ve ihracatta rekabet gücünün yükseldiğini kaydetti.

"TÜRKİYE'NİN PRESTİJİNİ DE YÜKSELTİYORUZ"

Hisarcıklıoğlu, çağdaş, güvenli ve konforlu tesislerle Türkiye'nin prestijinin de yükseltildiğini söyledi.

Kamu ve özel sektör ortaklığıyla hayata geçirilen projenin dünyada da ilgi gördüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, Birleşmiş Milletler tarafından Türkiye'nin bu alandaki uygulamasının örnek gösterildiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, bu tecrübelerden yararlanarak İslam Ticaret, Sanayi Odasında 57 İslam ülkesindeki kara gümrük kapılarını modernize etmek üzere ortak şirket kurduklarını söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, oda ve borsaların Türkiye'nin geleceğine yatırım yaptığını belirterek, "Devletine, milletine, aynı zamanda üyesine de kazandırıyor." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Doğubayazıt'ta eğitim ve iş dünyasıyla buluştu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki temaslarına ilişkin bilgi verdi.

Hisarcıklıoğlu, Doğubayazıt TOBB Özel Eğitim Meslek Okulu'nda öğrencilerle bir araya geldiklerini belirterek, okulun öğrenci ve öğretmenlere hayırlı olmasını diledi.

Paylaşımında TOBB'un eğitim yatırımlarına değinen Hisarcıklıoğlu, Türkiye genelinde 81 ilde 245 eğitim öğretim tesisinin hayata geçirildiğini, 5 okulun inşaatının sürdüğünü ve 57 okulun proje aşamasında bulunduğunu ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, tüm çalışmalar tamamlandığında toplam 307 eğitim öğretim tesisinin hizmete sunulacağını kaydetti.

İŞ DÜNYASIYLA İSTİŞARE

Hisarcıklıoğlu, daha önceki bir paylaşımında ise Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeleriyle bir araya geldiklerini bildirdi.

Toplantıda iş dünyasının talep ve beklentileri ile ilçenin ekonomik potansiyelinin ele alındığını belirten Hisarcıklıoğlu, oda yönetiminin yürüttüğü çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ağrı
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ağrı
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ağrı
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ağrı
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ağrı
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ağrı
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ağrı
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ağrı
Kaynak: AA