Ağrı'da kış aylarında yoğun ilgi gören Küpkıran Kayak Merkezi, genişletilen kayak pisti ve gece kayağı uygulamasıyla yeni sezonu açmaya hazırlanıyor. Çalışmaların tamamlanmasının ve yeterli kar yağışının ardından yapılacak resmi açılışın, meşaleler eşliğinde gece gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Şehir manzarasına hâkim konumuyla dikkati çeken kayak merkezinde, hafta içi gündüz saatlerinde çalışma veya eğitim nedeniyle tesise gelemeyen vatandaşların akşamları da kayak yapabilmesi amaçlanıyor.
Gece Kayağı Haftanın Beş Günü Yapılabilecek
Eski milli kayakçı ve Küpkıran Kayak Merkezi işletmecisi Ali Yılmaz, tesisi yaklaşık 10 yıl önce devletin sağladığı imkânlardan yararlanarak kurduğunu söyledi.
Türkiye şampiyonlukları bulunduğunu, birçok kez milli formayı giydiğini ve uzun süre milli takım kaptanlığı yaptığını belirten Yılmaz, edindiği tecrübeyi memleketi Ağrı'da değerlendirmek amacıyla kayak merkezini hayata geçirdiğini ifade etti.
Yeni sezon öncesinde tesiste önemli değişiklikler yaptıklarını anlatan Yılmaz, gece kayağı uygulamasının başlamasıyla vatandaşların haftanın beş günü akşam saatlerinde piste gelebileceğini belirtti.
Yılmaz, "İnsanlar hafta içi çalıştıkları için gündüz gelemiyor. Gece kayağıyla artık her akşam kayak yapabilecekler. Öğrencilerimiz de okuldan sonra bir veya iki saatlerini burada değerlendirebilecek." dedi.
Kayak Pisti İhtiyaca Göre Genişletildi
Ağrı'nın nüfusunun ve kayak merkezine gösterilen ilginin artması nedeniyle mevcut pistin yetersiz kalmaya başladığını belirten Yılmaz, pistte kapsamlı bir genişletme çalışması yaptıklarını söyledi.
Tesiste daha önce oluşan yoğunluğun azaltılması ve ziyaretçilere daha rahat bir kayak ortamı sunulması amacıyla pistin büyük ölçüde yenilendiğini kaydeden Yılmaz, ahşap kafelerin de daha yüksek bir alana taşındığını ifade etti.
SERKA Projesiyle 2 Milyon Liralık Destek
Ali Yılmaz, Serhat Kalkınma Ajansı projesi kapsamında tesise yaklaşık 2 milyon liralık kaynak sağlandığını söyledi. Bu bütçenin gece kayağı ve suni karlama çalışmalarında kullanılmasının planlandığını belirtti.
Koronavirüs salgını nedeniyle suni karlama sistemini yeni sezona yetiştiremediklerini aktaran Yılmaz, sistemin bir sonraki yıl hizmete alınmasının hedeflendiğini dile getirdi.
İklim şartlarındaki değişim nedeniyle kayak merkezlerinde yalnızca doğal kara bağlı kalmanın zorlaştığını savunan Yılmaz, suni karlama sisteminin sezonun daha düzenli yürütülmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Açılış Meşaleler Eşliğinde Yapılacak
Tesisteki çalışmaların yüzde 95'inin tamamlandığını belirten Yılmaz, kar yağışının ardından resmi sezon açılışını gerçekleştireceklerini ifade etti.
Ağrı'da ilk kez gece kayağı hizmeti sunulacağı için açılışın gündüz yerine akşam saatlerinde yapılacağını belirten Yılmaz, "Gece kayağını meşalelerle başlatacağız. İlk kez uygulanacağı için resmi açılışımızı da gece yapacağız." diye konuştu.
Tesisin Yaz Aylarında da Kullanılması Planlanıyor
Küpkıran Kayak Merkezi için ayrılan 380 dönümlük arazinin yalnızca kış aylarında değil, yıl boyunca değerlendirilmesi amaçlanıyor.
Yaz döneminde bölgede piknik alanları oluşturmayı planladıklarını belirten Yılmaz, suni karlama sisteminde kullanılacak suyun depolandığı havuzda Ağrı'nın kırmızı pullu alabalığını yetiştirmek istediklerini söyledi.
Yılmaz, böylece tesisin yazın piknik ve dinlenme alanı, kışın ise kayak merkezi olarak 12 ay boyunca faaliyet göstermesini hedeflediklerini ifade etti.
İmkânı Olmayan Çocuklara Ücretsiz Eğitim
Maddi imkânı bulunmayan çocuklara yönelik sosyal bir çalışma da planladıklarını anlatan Ali Yılmaz, özellikle madde bağımlılığı sorunu yaşayan çocukların spora yönlendirilmesini istediklerini söyledi.
Bu durumdaki çocukların tesise getirilmesi çağrısında bulunan Yılmaz, yemek, kayak malzemesi ve eğitim ihtiyaçlarının kayak merkezi tarafından ücretsiz karşılanacağını belirtti.
"Bu çocuklar bizim geleceğimiz." diyen Yılmaz, kayak sporunun çocukların sosyal yaşama katılmasına ve kötü alışkanlıklardan uzaklaşmasına yardımcı olmasını amaçladıklarını kaydetti.















