Ağrı'da doğuştan engelli olan Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Sadullah Çabaş, maddi imkânsızlıklar nedeniyle tekerlekli sandalye alamayan vatandaşlara destek olmak amacıyla yıllardır sokak sokak gezerek mavi kapak topluyor. Kamu kurumları, iş yerleri, kafeler, cadde ve sokaklardan topladığı kapakları evinin bahçesinde biriktiren Çabaş, elde edilen desteklerle aldığı tekerlekli sandalyeleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
Kapakları Evinin Bahçesinde Biriktiriyor
Sadullah Çabaş, kamu kurum ve kuruluşlarından topladığı mavi kapakların yanı sıra sokaklarda ve çöplerde bulduğu kapakları da değerlendirmeye çalışıyor.
Okulların kapalı olduğu dönemlerde çocuklarıyla birlikte kapak topladığını belirten Çabaş, biriktirilen kapakların ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye sağlanmasına katkıda bulunduğunu söyledi.
Çabaş, yürüttüğü çalışmayla yalnızca engelli bireylerin araç ihtiyacını karşılamayı değil, kendilerine destek veren insanların bulunduğunu hissettirmeyi de amaçladığını ifade etti.
"Bu Kapakları Çöplerden Bile Topluyorum"
Kapak toplama çalışmalarını kendi imkânları ve duyarlı vatandaşların desteğiyle sürdürdüğünü anlatan Çabaş, şunları söyledi:
"Bu mavi kapak vesilesiyle hem mavi kapaklarımızı değerlendiriyoruz hem de engelli vatandaşlarımıza tekerlekli sandalye desteği sağlıyoruz. Bazı duyarlı kardeşlerimizin de desteğiyle topladığımız kapaklarla ve kendi çabamızla aldığımız tekerlekli sandalyeleri teslim ediyoruz. Bu sosyal bir projedir."
Kapakları kurumlar, iş yerleri, kafeler, cadde ve sokaklardan topladığını belirten Çabaş, zaman zaman çöplerdeki kapakları da aldığını dile getirdi.
Araç Desteğine İhtiyaç Duyuyorlar
Toplanan kapakların taşınması sırasında araç sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Çabaş, bazı kurumların zaman zaman kendilerine araç sağladığını söyledi.
Ulaşım sorununun çözülmesi halinde daha fazla kapak toplayabileceklerini belirten Çabaş, yetkililerden bu konuda destek beklediklerini kaydetti.
"Amaç Sadece Tekerlekli Sandalye Değil"
Engelli vatandaşlara yönelik desteğin yalnızca tekerlekli sandalye teslimiyle sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Çabaş, onların ihtiyaçlarının karşılanması, seslerinin duyurulması ve toplumsal hayata katılmalarının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Çabaş, "Bugün gelip bir tekerlekli sandalye teslim ettim, bir daha gelmeyeceğim demek değildir. Her zaman onların yanında olmak lazım" dedi.
200'ün Üzerinde Tekerlekli Sandalye Dağıtıldı
Dernek olarak bugüne kadar 200'ün üzerinde tekerlekli sandalye dağıttıklarını açıklayan Çabaş, 20 koltuk altı değneğini de ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını söyledi.
Engelli vatandaşların farklı ihtiyaçları için de çalışma yaptıklarını belirten Çabaş, 10 kişiyi kol ve bacak protezi takılması amacıyla Ankara'ya götürdüklerini, görme engelli vatandaşlara ise beyaz baston dağıttıklarını ifade etti.










