ABD’den Ağrı’daki Köyüne Dönen Mahmut Sarıkaya, Atık Malzemelerle Elektrik Üretti

ABD’den Ağrı’nın Taşlıçay ilçesindeki köyüne dönen Mahmut Sarıkaya, atık malzemelerle yaptığı rüzgar paneliyle elektrik üretmeye başladı. Elektrik kesintilerine çözüm geliştiren Sarıkaya, depoladığı enerjiyle evin yaklaşık 4 saatlik ihtiyacını karşılıyor. Sarıkaya, sistem sayesinde lamba, televizyon ve bazı elektronik eşyaları çalıştırabildiğini belirtti.

Cemil Karip
Cemil Karip
Editör
Yayınlanma
3 dakika Okuma Süresi

AĞRI - ABD ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 36 yıl yaşadıktan sonra 2018'de Ağrı'nın Taşlıçay ilçesine bağlı Aşağı Toklu köyüne dönen 61 yaşındaki Mahmut Sarıkaya, atık malzemelerle yaptığı rüzgar paneliyle elektrik üretiyor.

Doğup büyüdüğü köye dönen teknoloji meraklısı Sarıkaya, köyde zaman zaman elektrik arızalarından kaynaklanan kesintiler yaşanması üzerine çalışma yaptı.

Leğen, koltuk ve kar küreği gibi atık malzemeleri kullanarak rüzgar paneli yapan Sarıkaya, misafir olarak kaldığı kız kardeşinin evinin yaklaşık 4 saatlik enerji ihtiyacını, elektriği depoladığı aküyle karşılıyor.

Zaman zaman teknoloji üzerine yurt dışına seyahatler gerçekleştirdiği için geçici olarak kardeşinin yanında yaşayan Sarıkaya, AA muhabirine, genç yaşlarda yurt dışına gittiğini ve ABD'de ilgi duyduğu fizik ve enerji geliştirme konularında bazı üniversite ve özel kuruluşlarda eğitim aldığını söyledi.

Sarıkaya, yurt dışında teknoloji alanında kendisini geliştirdiğini belirterek, "Amerika'da teknolojiyi görünce o zaman yemin ettim ve 'Geldiğim gibi geri gitmeyeceğim.' dedim. Bundan dolayı her şeye sıfırdan başladım. Köye geldiğimde elektrikler çok sık kesiliyordu. Bilgisayardan yurt dışına mail gönderecektim ama gönderemedim. Bu defa mecburen bazı malzemeleri kullanarak rüzgar paneli yaptım. Elektrikler gittiği zaman evin 4 saatlik enerji ihtiyacını karşılayabiliyorum." dedi.

Rüzgar panelini tamamen atık malzemelerden yaptığını aktaran Sarıkaya, rüzgar olduğunda enerjiyi aküye depoladığını, daha sonra da eve verdiğini anlattı.

Sarıkaya, sistemin elektrik kesintilerinde ihtiyaçlarını karşıladığını ifade ederek, "Bir aküyle tüm gece lambalar, kalorifer, televizyon ve diğer elektronik eşyalar çalışıyor. Geçen hafta elektrikler kesildi ve 2 gün gelmedi. Sadece bu evde elektrik vardı." diye konuştu.

rüzgar panelinden üretti kendi Ağrı'daki dönüp ABD'den imkanlarıyla elektrik yaptığı köyüne 1

üretti rüzgar elektrik Ağrı'daki kendi dönüp imkanlarıyla yaptığı ABD'den panelinden köyüne 2

rüzgar Ağrı'daki yaptığı köyüne elektrik dönüp imkanlarıyla panelinden üretti kendi ABD'den 3

rüzgar elektrik Ağrı'daki ABD'den dönüp panelinden üretti kendi yaptığı imkanlarıyla köyüne 4

kendi köyüne üretti Ağrı'daki dönüp ABD'den panelinden imkanlarıyla rüzgar yaptığı elektrik 5

Ağrı'daki köyüne panelinden imkanlarıyla elektrik rüzgar kendi dönüp yaptığı üretti ABD'den 6

dönüp ABD'den panelinden kendi elektrik köyüne rüzgar imkanlarıyla üretti Ağrı'daki yaptığı 7

elektrik dönüp üretti panelinden yaptığı Ağrı'daki köyüne imkanlarıyla ABD'den rüzgar kendi 8

kendi panelinden yaptığı üretti köyüne imkanlarıyla elektrik Ağrı'daki rüzgar ABD'den dönüp 9

panelinden kendi Ağrı'daki elektrik üretti ABD'den dönüp yaptığı imkanlarıyla köyüne rüzgar 10

kendi ABD'den elektrik rüzgar Ağrı'daki imkanlarıyla üretti köyüne panelinden dönüp yaptığı 11

kendi dönüp imkanlarıyla panelinden yaptığı elektrik üretti ABD'den Ağrı'daki köyüne rüzgar 12

ABD'den dönüp üretti panelinden elektrik kendi rüzgar köyüne Ağrı'daki imkanlarıyla yaptığı 13

Kaynak: AA

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorumlar 0

Yorum yap

Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Diyadinnet hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Sıradaki haber yükleniyor