Yanıklarda ne yapılmalı Yanığa Ne İyi Gelir

Küçük yanıklar her ne kadar kendi kendisine iyileşebilse de çoğu zaman belirtilerini ve acıyı hafifletmek adına ev koşullarında bir ilk yardım faydalı olmaktadır.

Ciddi bir yaralanma söz konusu ise kesinlikle doktorunuz tarafından yapılacak değerlendirmeleri dikkate almanız, tedaviyi kabul etmeniz gerekmekte.

Yanıklarda ilk olarak ne yapmalı

Yanıklarınız için acil ilk yardım olarak uygulayabileceğiniz birkaç yöntem var. Asla buz kullanmadan veya çok soğuk su kullanmadan, temiz ve serin musluk suyu altında 10 - 20 dakika kadar bölgeyi serinletin.

Eğer söz konusu yanıklar elektrik çarpması sonucu meydana geldiyse, kişinin elektrik kaynağından uzaklaştırılmanın ardından solunum ve kalp atışları kontrol edilmelidir. Nefes veya kalp atışı problemleri gözlemlenirse kesinlikle 112 aranmalıdır.

Kimyasal yanıklar ise acı cilt yanıklarına sebep olabilir. Öncelikle hangi kimyasalın buna sebep olduğunu bilmek gerekir. Hastanın durumu ciddiyse kesinlikle en yakın acil sağlık kuruluşuna götürülmeli veya 112'yi arayıp ambulans çağırılmalıdır.

Katran veya sıcak plastik yanıkları için derhal soğuk su ile sıcak katran veya plastik yanıkları ciltten temizlenmeli. Tüm mücevher ve giysi, takı gibi fazlalıklar yanık bölgesinden çıkartılmalıdır.

Giysi parçası yanığa takıldıysa asla çıkarmayın, uygun yerlerinden kesin. Dikkatlice kumaşı gevşetip kesilen bölgeleri ciltte bırakarak çıkartın. Durum ciddi ise derhal bir acil doktoruna hastayı götürün.

Enfeksiyon riskini minimuma indirmek adına bölge temiz tutulmalı ve kuru bir bez ile kaplanmalı. Doktorun önermeyeceği bir merhem veya herhangi bir ilaç, bölgede uygulanmamalı. Yerinde olmayacak bir medikal tedbir, deri dokusuna son derece büyük zararlar verebilir. Asla yağlı ürünler yanık bölgesine sürülmemelidir.

Birinci derecede yanıklar ve güneş yanıkları tedavisi için serin bez, yanmış alana sarılmalı. Sık sık serin duş alıp vücut serin tutulmalı. Ağrı ve şişlik durumunda bölgeyi rahatlatmak adına aloe vera içeren yatıştırıcı losyonlar kullanılmalı.

Doktor önerisi olmadığı durumlarda 2 yaş ve altındaki çocuklara merhem asla sürülmemelidir. Rektal veya vajinal bölgelerde yanık merhemleri kullanımı ayrıca uygun olmayacaktır.