Menenjit Hastalığı ve Belirtileri

Menenjit hastalığına neden olan mikroorganizma, omurilik sıvısına ve beynin etrafına bulaştığında menenjit hastalığı meydana gelir.

Eğer bu mikroorganizma kana geçerse, septisemi adı verilen kan zehirlenmesine de sebep olabilir.

Virüslerin ya da bakterilerin sebep olduğu bazı mikroorganizma türleri menenjite neden olur.

Buradaki bilgiler, meningokok denilen bakterilerin sebep olduğu menenjit ve septisemiyle ilgilidir.

Bu enfeksiyonlar meningokokal hastalıklar olarak da adlandırılır. Menenjit ve septisemiye ayrı ayrı veya ikisine birden yakalanılabilir. Bu bakteriler, insanların ağızlarından çıkan sıvı yoluyla bulaşır.

Bu durum öksürme, hapşırma ya da öpüşme ile ortaya çıkabilir.12 aylığın altında olan bebeklerin enfeksiyona yakalanma olasılıkları daha fazladır ve bunun ardından 15 ila 18 yaş arasındaki gençler gelir.

Yurtta kalan üniversite öğrencileri daha fazla risk taşırlar. Ebeveynleri sigara içen çocuklar da yüksek enfeksiyon kapma riski taşıdıkları görülmektedir.

Meningokokkal menenjit ve septiseminin belirtilerini bilip bilmemek çok önemlidir. Kişi ne kadar erken tedavi görürse hayatta kalma şansı da o kadar yüksektir.

Yüksek ateş, uykulu olma durumu ve ciltte kızarıklık hem menenjit hem de septisemi de karşılaşılan belirtilerdir. Meningokokal hastalarında bazen belirli bir döküntü veya kızarıklık olur.

Menenjit Hastalığı

Çoğu kızarıklık gibi üzerine bastırıldığında kaybolmayabilirler. Bu yüzden kızarıklığın üzerine bir bardak bastırılırsa, bardaktan görülebilir. Ancak her hastada kızarıklık görülmeyebilir.

Şu belirtiler var ise menenjitten şüphelenilebilir: Baş ağrısı, boyun tutulması, kusma, mide bulantısı, ışığa bakmaktan çekinme, nöbet geçirme, zihin bulanıklığı, soğuk el ve ayaklar, titreme, hızlı soluk alıp verme, kas ve eklem ağrıları.

Menenjit Hastalığı Belirtileri

Ayrıca bebeklerde ve küçük çocuklarda şu belirtiler görülebilir: Uykulu, halsiz veya aşırı hassasiyet, kusma ya da az yemek yeme, çok ağlama, yüksek ateş, bıngıldakta şişlik oluşması, kaskatı kesilme veya nöbet geçirme.