Şeker hastalığınız gizli olabilir

Sadece açlık kan şekerine bakıldığı zaman gözden kaçabilen diyabetin, tokluk kan şe­keri ölçümüyle yakalanabildiğim söyleyen İs­tanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Diyabet Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ şu açıklamaları da sözlerine ilave etti:
"Ancak açlık kan şekeri hem halk arasında çok iyi bilinirken, tokluk kan şekerinin öne­mi ve taşıdığı riskler halk tarafından pek faz­la bilinmiyor. Bu nedenle öğünlerden sonra ortaya çıkan "tokluk kan şekeri' yükselmele­ri özellikle Ramazan ayında gizli bir tehdit oluşturuyor. Çünkü diyabet hastalığında beslenme biçimi çok büyük bir önem taşı­yor. Diyabetli olanların 3 ana ve 3 ara öğün olarak beslenmesi yani sık sık ye­mek yemesi gerekiyor. Oysa Ramazan'da bu beslenme şeklinin tam tersi uygulandı­ğından diyabetikler için büyük bir risk orta­ya çıkıyor. Diyabet hastası olanlar, oruç tutarken, tedavide olması gerekenin aksine akşama kadar aç kalıyorlar ve şekerleri düşü­yor. İftarda yenen yemeklerle de fazla mik­tarda glikoz kaynağı vücuda girdiği için, şe­ker normal düzeyinin çok üstüne çıkıyor.'
Diyabet tedavisinde vücuda çok fazla şe­ker kaynağı sokma­mak ve pankreası zor durumda bırak­mamak gerekiyor. Normal zamanda besinlerin içeriğine dikkat edilmezse, yemeklerde alınan karbonhidratlar sin­dirilerek şekere dönüşüyor.
Öğünlerde yenen karbonhidrat miktarları dengeli olmalı, sofra şekerinden uzak durul­malı ve yemeklerdeki yağ oranı da önerilen miktarı aşmamalıdır.
Glikoz olması gerekenden fazla olunca yaklaşık iki-üç saat sonra kanda insülinin yükseldiğini belirten Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ: "Fazla insülin de tansiyona, aşırı kilo alımına, kan yağlarının yükselmesine yol aça­biliyor ve damar sertliğini hızlandırabiliyor. Kalp hastalıklarının ortaya çıkma ihtimali çok yüksek olan Tip 2 diyabetlilerde ise kalp damar hastalıkları genellikle belirti vermiyor. Yenilen fazla miktarda yemeğe bağlı olarak iftardan sonra ortaya çıkan kalp krizi ve tan­siyon yükselmesine ise, şeker hastalarında daha sık rastlanıyor' dedi.
Bu nedenle şeker hastalarının oruç tut­malarının sakıncalı olduğuna dikkat çeken Karşıdağ, açlık kan şekerine bakıldığı halde sağlıklı çıkanları da, mutlaka tokluk kan şeke­rini ölçtürmeleri konusunda uyarıyor.