Nefrit Ne Demektir, Nefritin Çeşitleri, Nefrit Tedavisi

Nefrit; böbrek iltihaplanmasına verilen addır. Nefrit üçe ayrılır: Akut nefrit, kronik nefrit, nefrotik sendrom.

Akut nefrit: Streptokok mikrobunun sebep olduğu enfeksiyonlarından ortaya çıkar.

Antibiyotiklerin zamanında kullanılmasıyla bu mikrop sadece boğaz ağrısı ve iltihabına yol açabilmektedir.

Akut nefritin belirtileri arasında idrarın kanlı yapılması, yüz ve bacaklarda şişlik oluşması, tansiyonun yükselmesi, ense ve baş ağrısı sayılabilir.

Hastalık ilerlerse nefes darlığı, öksürük, bulantı, kusma ve idrarın azalması gibi belirtiler de görülebilir. Bu hastalın tedavisi için ilk yapılması gereken şey hastanın yatarak dinlenmesidir.

Yiyeceklerde tuz kullanılmaz. Sıvı ve protein tüketimi azaltılır. Bundan sonra 10 gün içinde hasta kendini iyi hissetmeye başlar.

Nefrit Tedavisi

Kronik nefrit: Akut nefritin iyileştirilememesi durumunda hastalık kronik nefrite dönüşebilir. Hastaların çoğunda belirli bir belirti yoktur.

Azotlu maddelerin atılmasındaki gecikmeden dolayı üre seviyesi artar, idrarda tuz kaybı çoğalır, hasta daha fazla idrara çıkar.

Kronik nefrit çok fazla belirti vermediği için teşhis konulmaz dolayısıyla tedavi söz konusu değildir. Kişi hasta olsa da günlük yaşamını sürdürür. Tansiyon yükselmesi ihtimaline karşı gerekli ilaçlar alınır.

Nefrotik sendrom: İdrarda aşırı miktarda albümin oluşmasına nefrotik sendrom adı verilir. Nefrotik sendroma sebep olan etkenler; akut nefrit, şeker hastalığı, cıva içeren ilaç zehirlenmeleri sayılabilir.

Bazı hastalarda böbreklerde belirli bir bozukluk olmadan da nefrotik sendrom ortaya çıkar. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan nefrotik sendrom bu türdendir. Nefrotik sendrom 2-4 yaş arasındaki erkek çocuklarda daha sık görülen bir hastalıktır.

Nefrit Nedir

Bu hastalarda görülen belirtiler ise kas erimeleri ve yüz ve bacaklarda oluşan şişliklerdir. İdrarları yüksek oranda protein içerir. Oluşması muhtemel enfeksiyonlar hastanın durumu ağırlaştırabilir.

Nefrotik sendromda, bu durumu oluşturan hastalığın tedavisi gerekir. İlaç zehirlenmelerinde bu çok önemlidir. Ödem şişkinliklerini gidermek için idrar söktürücü potasyum tuzları alınmalı ve sodyumsuz perhiz uygulanmalıdır.

Yiyeceklerin protein değeri yüksek olmalıdır. Tansiyon yüksek ise, tansiyon düşürücü ilaçlar kullanılır.

Eğer böbreklerdeki işlev bozukluğu fazla ise tansiyon ilaçlarının iyi seçilmesi gerekir, aksi halde başka komplikasyonlar ortaya çıkabilir.