Animatör Nedir, Animatörler Ne İş Yapar?

Animatör, insanların tatil yerlerinde iyi zaman geçirmeleri için bir takım eğlence ve gezi programları düzenleme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. Animatör, otel, gemi, tatil köyü gibi konaklama ve eğlence yerlerinde misafirlerin keyifli vakit geçirmesini sağlamak için eğlence programları düzenler. Bunun yanında çeşitli spor aktiviteleri organize eder. TDK sözlük anlamı ise "canlandırıcı" demektir.

Animasyonu ayarlayan, düzenleyen kişidir. Canlandırıcı ve animasyon yapan kişi anlamına gelir.

Çocuk Animatörü Kimdir?

Çocuk Animatörler, konaklama işletmeleri, alışveriş merkezleri ve özel organizasyon firmaları gibi çocuk hizmetleri veren her türlü işletmede, çocukları eğitmek ve eğlendirmek, amacıyla planlanmış program dahilindeki aktiviteleri uygulayan, aktiviteler sırasında çocukların sorumluluğunu üstlenerek iyi vakit geçirmelerini sağlayan kişidir.

Animatör Neler Yapar?

  • İnsanların tatil yerlerinde iyi zaman geçirmeleri için bir takım eğlence ve gezi programları düzenlerler,
  • Tatil yapmaya gelen insanların; yaşlarına, cinsiyetlerine, kültürel ve ekonomik düzeylerine göre gereksinimlerini, beklentilerini saptar,
  • Animatörler, tatil yerinin olanakları çerçevesinde beklentileri karşılayacak bir animasyon programı hazırlar ve uygular,
  • Turist kafilelerini ilgili istasyon, havaalanı vb. noktalarından alarak konaklama yerine getirir ve dönüşlerde geri götürür,
  • Animatör, boğulma, zehirlenme gibi tehlikelere karşı grubu uyarır,
  • Animatörler, fuarlarda ve reklam kampanyalarında görev yaparken, tanıtılması istenen ürün ve hizmeti hedef kitleye en iyi şekilde anlatır.

Çocuk Animatörü Ne İş Yapar?

  1. Program hazırlar,
  2. Çocuk animatörü program uygular,
  3. İş öncesi hazırlık yapar,
  4. Çocukların emniyetini sağlar,
  5. Olumlu iletişim kurar,
  6. Animatörler Hijyen-temizlik kurallarını uyar,
  7. Öz bakım ihtiyaçlarını giderir,
  8. Çocuk animatörü aktivite sonrası işlemleri yapar,
  9. Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütür,
  10. Animatörler, kayıt/arşiv/rapor tutar.

Animatör Çalışma Alanları

Animatör, kabiliyet gösterdiği sahaya göre; turistik tesislerde, tatil köylerinde, özel organizasyon firmalarında, eğlence merkezlerinde, otellerde, gemilerde, fuarlarda, radyo ve televizyon şirketlerinde çalışabilir. Animatörlerin çalışma ortamı çok değişken olup, görev hem kapalı, hem açık mekanlarda yürütülür. Animatörlerin çalışma saati de değişken olup geceleri, hafta sonu ve bayram tatillerini de kapsayabilir.

Animatör, çalışmalarında birinci derecede insanların duyguları ve ihtiyaçları ile ilgilidir. Bu nedenle animatörlük, insan ilişkilerinden hoşlanan kişilere daha uygun bir meslektir. Animatör,

  • Animatörler, turist kafileleriyle (yerli-yabancı),
  • Tanıtım ve reklam yapılacak hedef kitle ile,
  • Otel, motel, tatil köyü personeliyle,
  • Çalışma arkadaşlarıyla,
  • Amirleri ile iletişimde bulunur.

Animatörlerin İş Bulma Olanakları

Yüksekokuldan mezun olan öğrencilerin, aldıkları mesleki eğitim ve deneyimler doğrultusunda, Animötörler, oteller, Seyahat Acentaları, Tatil Köyleri, Yiyecek-İçecek İşletmeleri ve Resmi Kuruluşlarda rahatlıkla görev alabilmektedirler.

Animatörlük veya animasyon ülkemiz için yeni bir kavramdır. Bu nedenle de istihdam olanakları sınırlıdır ve sürekli istihdam yerine geçici istihdam yöntemi uygulanmaktadır. Turizm sektörünün önemi arttıkça ve olaya bilimsel yaklaşıldıkça animasyonluk ve animatörlük mesleğinin geleceği de parlak olacaktır. Ülkemiz bunun için uygun potansiyel oluşturmaktadır.

Animatörlük Eğitimi Nerede Verilir?

Animatör olmak için resmi bir eğitim mecburiyeti bulunmuyor. Çeşitli kurumlar tarafından animatörlük eğitimleri verilmektedir. Mesleğin eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarında Eğlence hizmetleri alanı animatörlük dalında, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki, ve teknik eğitim okul ve kurumlarında İstihdama Hazırlayıcı Meslek Kursu olarak Animasyon Programı adı altında Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüklerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının işbirliği ile Animatörlük mesleğinde açılan İşgücü Yetiştirme Kurslarında ve bazı turistik tesislerde verilmektedir.

Animatör Olmanın Şartları Nelerdir?

  1. İlköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir.
  2. Hafta sonu ya da akşam gibi farklı zamanlarda çalışabilmek,
  3. Kültürel farkındalık sahibi olmak,
  4. Müşterilerle iyi iletişim kurabilmek,
  5. Ekip çalışması ya da bireysel çalışma disiplinine sahip olmak,
  6. Uzun süre ayakta çalışabilecek fiziksel yeterlilik göstermek,
  7. Seyahat engeli bulunmamak

Animatör Maaşı Ne Kadardır?

Eğitim sonrası yeni işe başlayan animatörler en az asgari ücret düzeyinde bir ücret almaktadır. Bu ücret deneyim arttıkça ve yetenek durumuna göre yükselmektedir. Bugün için, asgari ücretin 7 katına kadar ücret alan animatörler bulunmaktadır.