Tencere

Tencere Nedir? İçinde yemek pişirilen, kapaklı, genellikle metal kaba tencere denir ve içinde yemek pişirmek veya bir şeyler kaynatmak amacı ile genellikle paslanmaz çelikten üretilmiş derince, çoğu zaman yuvarlak biçimli mutfak eşyasıdır. Değişik çaplarda üretilmiş fonksiyonları vardır. Teflon kaplı olanlar yanmaz ve yapışmaz özelliğe sahiptir. Tencerelerin topraktan yapılmış olan türlerine ise güveç denir.

Dökme demirden üretilmiş tencereler de vardır. Dökme demir tencereler, kısık ateşte ve uzun sürede pişirilen yemeklerde ( baklagiller, et yemekleri, rosto vb...) tercih edilmektedir. Bu tür tencereler ocak üzerinde olduğu gibi fırın içinde de kullanılabilmektedir.

Tencere daha 14. yüzyılda hemen hemen tamamıyla bugünkü şeklini aldı. O zamanlar tencereler sadece yemek pişirmek için değil, su kaynatmak hatta içinde çamaşır yıkamak için bile kullanılıyordu. Tencereler ilk başlarda dökme demirden yapılıyordu, sonraları toprak, bakır, alüminyum, emaye ve camdan olanları da yapıldı.

Ancak her tencerenin bazı dezavantajları vardır. Bakır tencere, kullanış ve dayanma bakımından iyi olmalarına karşın sık sık kalaylanması gerekir. Alüminyum tencerelerin sakıncalı yanları ise kesif soda ve alkali eriyiklerin alüminyum üzerine olan etkileridir. Isı farkından etkilenip çatlasalar da en sağlıklı tencereler cam yani payreks olanlarıdır. Pişirme sırasında içleri görülebildiğinden sık sık kapaklarının açılması gerekmez, böylece yiyeceğin vitamini kaçmaz.

Düdüklü tencerelerin yan yüzleri basınca dayalı malzemeden yapılır. Kapakları çevrilince tencerenin ağzını içten sıkı sıkı kapatırlar ve buharın kaçmasına engel olurlar.

Düdüklü Tencere
Buhar basıncından yararlanarak yemeği çabuk ve sağlıklı olarak pişiren bir tür metal tencere, düdüklü.