Malatya Güncel

Türkülere konu olan Beydağı'nda kayalık alanlara iş makineleriyle dikilen fidanlar boy verdi

Malatya'da yüksekliği 2 bin 544 metreyi bulan dağa 12 yıl önce dikilen ve buraya döşenen 13,2 kilometrelik çelik borularla sulanan fidanların boyları 2 metreyi geçti - Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı:
- "Yeşil Kuşak Ağaçlandırma projesi kapsamında 680 hektarlık bir alanda 682 bin fidan dikildi" - "Yüzde 90 oranında başarı var. Fidanların ortalama boyları artık 2 metreyi geçti. Buradaki fidanlar kent merkezindeki vatandaşların evlerinden baktıklarında görülebilecek hale geldi"

Malatya - ORHAN YOLDAŞ - Malatya'da türkülere konu olan 2 bin 544 metre yüksekliğindeki Beydağı'nda 12 yıl önce başlatılan ağaçlandırma çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.

Beydağı eteklerine yaklaşık 25 yıl önce Orman İşletme Müdürlüğünce deneme amaçlı dikilen fidanlarda başarı sağlanması üzerine 2009'da Malatya Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi başlatıldı.

Daha çok kayalık bir görünüme sahip olan dağda iş makineleriyle kayalık alanlar kırılarak fidanlar dikildi. Fidanların sulanması amacıyla ise sondaj yapılarak 13,2 kilometre çelik borular döşendi. Beydağı'nın farklı noktalarını inşa edilen 4 havuzda biriktirilen su ise kapalı sistemle çelik borular yardımıyla fidanlara can verdi.

Ağaçlandırma çalışmaları meyvelerini verirken, 12 yıl önce dikilen fidanlar boy vermeye, dağ ise yeşil bir görünüme bürünmeye başladı.

Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, AA muhabirine, Beydağı'nın asıl bitki örtüsünün ardıç olduğunu söyledi.

Çeşitli tahribatlar nedeniyle ardıç ağaçlarının sadece dağın zirvesinde kaldığını anlatan Kalaylı, "Beydağı'nın büyük kısmında ağaç kalmamıştı. Dağın ana kayası kalker yani kireç taşı. Bu taşın özelliği ise suyla çabuk erimesi ve üzerindeki toprak yapısını çok çabuk kaybedebilmesidir. Ardıç ağaçlarının tahrip olmasından sonra üzerindeki toprağı kaybetmiş ve üzerinde ana kaya kalmış." dedi.

Beydağı'nda 1980'li yılların sonunda ağaçlandırma çalışmaları için deneme yapıldığını ve başarı elde edildiğini hatırlatan Kalaylı, örnek çalışmanın ardından 2009'da dönemin Valisi Ulvi Saran'ın talimatlarıyla dağda yoğun ağaçlandırma faaliyetine başlandığını ifade etti.

İş makineleriyle çukurlar kazılarak fidanlar dikildi

Kalaylı, Malatya Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesinin hazırlanmasının ardından çalışmalara başlandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"2009'da başlayan çalışma 2013'e kadar devem ediyor. Burada toprak kalmadığından dolayı büyük iş makineleriyle önce 1 metre ebatlarında çukurlar kazıldı. Ağaçların etrafındaki taşların tamamı çukurlardan çıkarıldı. Daha sonra yüzeydeki toprak kısım alınarak çukurlar dolduruldu ve tüplü fidan dikildi. Bu fidanlar ardıç, sedir, kara çam, badem, mahlep ve akasya gibi türler. Fidanların kuraklıktan dolayı sulanması gerekiyordu ve büyük masraflarla buraya 3 tane 500 tonluk sulama havuzu sistemi yapıldı ve 4 yıl boyunca teşkilatımız tarafından fidanlar sulandı."

Kalaylı, Beydağı eteklerine iş makineleriyle dikilen ağaçlara 2017'de su vermeyi bırakarak, takibe aldıklarını, fidanların gelişiminde herhangi bir olumsuzluk görülmemesi üzerine sulamayı sonlandırdıklarını söyledi.

Yüzde 90 başarı var

Şu an fidanların koruma ve bakım çalışmasını yaptıklarını dile getiren Kalaylı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Malatya Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi kapsamında 680 hektarlık bir alanda 682 bin fidan dikildi. Yeşilyurt'un Konak Mahallesi'nde başlayan ve Battalgazi Orduzu Göletine kadar devam edem bir proje. Tespitlerimize göre yüzde 90 oranında başarı var. Fidanların ortalama boyları artık 2 metreyi geçti. Buradaki fidanlar kent merkezindeki vatandaşların evlerinden baktıklarında görülebilecek hale geldi."

Yakup Kalaylı, ağaçların oksijen deposu olduğunu belirterek, "Bir sedir ağacı yılda yaklaşık 50 insanın soluduğu oksijeni üretecek kapasitededir. Ağaçlar havadaki karbon salınımını da tutuyor, dolayısıyla hava kirliliğinin önlenmesinde büyük öneme haiz. Ormanlık alan erozyonu önlüyor ve yağışların sele dönüşmesini ve zararı önlüyor. Ağaçlandırmanın ardından Malatya'da Beydağı'ndan kaynaklanan bir sel olmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Ağaçların büyüdüğünde Malatya Yeşil Kuşak Ağaçlandırma alanının rekreasyon alanına dönüştürüleceğini belirten Kalaylı, vatandaşların aileleriyle Beydağı'ndaki ağaçların gölgelerinde kentin manzarasını seyredebileceğini sözlerine ekledi.Kaynak:AA

MALATYA - Türkülere konu olan Beydağı
Diyadinnet.com olarak, Malatya haberinin içeriğini herhangi bir şekilde değiştirmeden, abonesi olduğumuz Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı (İHA)'dan aldığımız haliyle sizlere sunuyoruz. Malatya Haberleri kategorisindeki bu haberin doğruluğu ve güvenilirliği ile ilgili tüm hukuki sorumluluk ilgili haber ajanslarına aittir..
  • Diyadinnet.com olarak, sizlere en güncel ve doğru haberleri sunmayı ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Malatya'nın dört bir yanından Güncel haberleri de dahil olmak üzere, Battalgazi, Göle, İş makineleri, Kilometre, Malatya, Orman İşletme Müdürlüğü, Yeşilyurt gibi önemli konularda haberleri takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
  • Diyadinnet.com'u daha da geliştirmek için sizden gelen geri bildirimler bizim için çok önemlidir. Haberlerimizin içeriğiyle ilgili herhangi bir endişe, öneri veya sorunuz olursa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Haberle ilgili yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
  • Bu haberi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir