Güncel

TürkTraktör, WTECH ile teknoloji ve inovasyon alanlarında güçlü bir iş birliğine imza atıyor

TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner:
- "Ürün ve hizmetlerimizle bir yandan tarımı ve şehirleri dönüştürerek geleceğe hazırlarken, diğer taraftan toplumun dönüşümünde etki yaratacak projeler geliştiriyoruz" - Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney:
- "Teknolojinin daha erkek egemen bir alan olması, kadın gücünden ve katılımından mahrum olması gibi konuları yapmış olduğumuz çalışmalar ile düzenleyerek Türkiye’de teknoloji sektörüne cinsiyet değil yetenek odağıyla insan kazandırmayı hedefliyoruz"

İSTANBUL - TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner, "Ürün ve hizmetlerimizle bir yandan tarımı ve şehirleri dönüştürerek geleceğe hazırlarken, diğer taraftan toplumun dönüşümünde etki yaratacak projeler geliştiriyoruz." dedi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin otomotiv sektöründeki ilk üretici kuruluşu olan TürkTraktör, Koç Holding'in Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Nesiller Boyu Eşitlik Forumu'ndaki küresel liderliği doğrultusunda, teknoloji ve inovasyon alanında açıkladığı toplumsal cinsiyet eşitliği taahhütleri kapsamında yeni bir iş birliği yapıyor.

TürkTraktör'ün Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon Projesi'nde Teknolojide Kadın Derneği (WTECH)'in desteğiyle, önümüzdeki bir yıl içerisinde üniversite öğrencilerine teknoloji ve inovasyon konularında vizyon eğitimleri verilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner, TürkTraktör'ün 68 yıllık tarihi boyunca toplumsal fayda projelerine her zaman önem verdiğine dikkati çekti. "Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon" projesinin amacının genç kadınların geleceğin teknolojisinde söz sahibi olmalarını sağlamak olduğunu vurgulayan Özüner, Türkiye genelinde yapılacak güçlü bir çalışmayla 2025-2030 yılları arasında Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon alanında ihtiyaç duyacağı yetkin ve uzman insan kaynağının içinde kadınların eşit oranda yer alabilmesi adına değerli bir adım attıklarını belirtti.

Özüner, "TürkTraktör olarak tüm paydaşlarımızı etkileyen çalışmalarımızın odağında 'TürkTraktör Geleceğe Hazırlar' amacımız yer alıyor. Ürün ve hizmetlerimizle bir yandan tarımı ve şehirleri dönüştürerek geleceğe hazırlarken, diğer taraftan toplumun dönüşümünde etki yaratacak projeler geliştiriyoruz. Koç Topluluğu'nun teknoloji ve inovasyon alanında 'Hayaller Hedefimiz' diyerek başlattığı toplumsal cinsiyet eşitliği seferberliği kapsamında, TürkTraktör olarak verdiğimiz taahhütleri gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Şimdi bu taahhütlerimizin vizyon ve uzmanlık gelişimi yolculuğunu, Teknolojide Kadın Derneği (WTECH) iş birliğiyle yerine getiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Proje ile 4 bin genç kızımızın teknoloji okuryazarı olmalarına katkı sağlamayı amaçlıyoruz

Teknolojide Kadın Derneği (WTECH) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney ise, "Teknolojide Kadın Derneği olarak TürkTraktör iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz 'Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon' projemiz ile 4 bin üniversite öğrencisi genç kızımızın teknoloji okuryazarı olmalarına katkı sağlamayı, özellikle dönüştüren teknolojiler konularında vizyon ve bilgilerini geliştirmeyi ve sonrasında da bir bölümünü yetenek odaklı uzmanlaştırmayı ve mezuniyetleri sonrası staj imkanlarıyla teknolojide uzman ve güçlü birer birey olarak istihdama katılabilmelerini desteklemeyi amaçlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

YÖK'ün istatistiklerine göre 2021-2022 döneminde 4 milyon 580 bin lisans mezununun olduğunu ve bu rakamın 2,2 milyonunun kadın olduğuna işaret eden Öney, "STEM mezunlarının oranı ise yaklaşık yüzde 17 ve UNDP'nin verilerine göre de bu rakamın yüzde 34,7'sini kadınlar oluşturuyor. Eğitimde oranlar böyleyken, istihdamda nasıl olduğuna baktığımızda, TÜİK İşgücü İstatistikleri 2022 yılı raporuna göre 30 milyon 787 bin kişinin istihdamda yer aldığını ve bu oranın yüzde 30,5'inin kadın olduğunu görüyoruz. AR-GE alanında ise toplam 221 bin 811 kişiden sadece yüzde 21,1'ini kadınlar oluşturuyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun istatistiklerine göre 2030'a kadar tüm dünyada 7,6 milyon kişilik iş yok olacak ve 8,9 milyon kişilik yeni iş ortaya çıkacak. Türkiye'de de 3,5-4 milyonluk uzman ve nitelikli insan kaynağı açığı ortaya çıkacağı ön görülüyor. Bu açığın kapanabilmesi için de insanların bizim programımızda da yer alan konularda uzman olmaları, yeni yetenekler kazanmaları, mevcut yeteneklerini dönüştürmeleri gerekecek." açıklamasında bulundu.

Öney, hedeflerine dair de değerlendirmede bulunarak, "Teknolojinin daha erkek egemen bir alan olması, kadın gücünden ve katılımından mahrum olması gibi konuları yapmış olduğumuz çalışmalar ile düzenleyerek Türkiye'de teknoloji sektörüne cinsiyet değil yetenek odağıyla insan kazandırmayı hedefliyoruz. TürkTraktör'ün sürdürülebilirlikle böyle bir yatırımı yapıyor olması ve uzun soluklu bir çalışmaya imza atıyor olması Teknolojide Kadın Derneği'nin kuruluş amaçlarıyla uyuşuyor. Bu nedenle biz de bu projede STK iş ortağı olarak yer almaktan dolayı mutluluk ve gurur duyuyoruz." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir