Ekonomi

"Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi" açıklandı

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli:
- "Cumhuriyet'imizin 100'üncü kuruluş yıl dönümüne doğru ilerlerken, Türkiye Sigorta Birliği olarak sürdürülebilir kalkınma hamlesinde üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirme kararlılığıyla, çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz"

İSTANBUL - Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte hazırladığı "Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi" düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

İstanbul'da TSB Başkanı Atilla Benli'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa TSB Başkan Yardımcıları Taylan Türkölmez ve Uğur Gülen ile TSB Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Yaşar, Cemal Kişmir, basın mensupları, sigorta sektörü temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Toplantıda konuşan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, milli ekonomi vurgusu yaparak, "Ekonomimize doğrudan ve dolaylı katkılarımızla geleceğin güçlü ve büyük Türkiye vizyonuna, Türkiye Yüzyılı'na büyük bir gayretle hizmet etmeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Benli, milli ekonomiye olan katkılarını her geçen gün daha da artırmak için canla başla çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Türk sigorta ve emeklilik sektörü, 2021 sonu itibarıyla toplam 427 milyar liralık aktif büyüklük, 104,9 milyar TL prim üretimi ve Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın 32 katına ulaşan 230 trilyon TL tutarındaki teminata ulaştı. 2022'nin 3'üncü çeyreğinde aktif büyüklüğünü 616 milyar liraya, prim üretimini ise 146,8 milyar liraya ulaştıran sektörümüz, hızla büyüyen dev bir ekosistemdir."

Raporla sigorta ve emeklilik sektörlerinin büyüme potansiyelini tespit etmeyi amaçladık

"Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi" ile sigorta ve emeklilik sektörlerinin büyüme potansiyelini ve bunu hayata geçirebilecek adımları tespit etmeyi amaçladıklarını ifade eden Benli, "Cumhuriyet'imizin 100'üncü kuruluş yıl dönümüne doğru ilerlerken; Türkiye Sigorta Birliği olarak sürdürülebilir kalkınma hamlesinde üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirme kararlılığıyla, çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezi'nden Prof. Dr. Gökhan Özartan ve Doç. Dr. Orhan Erem Ateşağaoğlu da yaptıkları sunumla rapora ilişkin ayrıntıları ve olası senaryoların milli ekonomi üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerini paylaştı.

Rapora göre; Türk sigortacılık sektöründeki penetrasyonun yüzde 2,2 oranından, muadil ülkelerde gözlemlenen ortalama yüzde 3,2'ye çıkması, sektörel bazda yaklaşık yüzde 45'lik büyümeye karşılık geliyor. Potansiyel Senaryo, öngörülen penetrasyon artışı sayesinde Türkiye ekonomisi için GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 3,51'lik büyüme ve 197,8 milyar TL'lik artışı söz konusu olabileceğini ortaya koyuyor. Penetrasyon oranının yüzde 2,2'den yüzde 4,5'e yükseldiği öngörülen Pozitif Ayrışma Senaryosu'nda ise GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 7,46'lık büyümeyle 421 milyar TL'lik artış sağlayacağı öngörülüyor.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir