Türk Telekom ve ZTE, kıtalararası optik iletim testi gerçekleştirdi
Türk Telekom Network Genel Müdür Yardımcısı Zafer Orhan:
- "Yeni nesil veri iletim teknolojileri akıllı şehirler, otonom araçlar, sağlık hizmetleri, üretim ve dijital oyun gibi hayatın birçok alanında iş süreçlerini hızlandırarak verimliliğin artmasına katkı sunacak"

İSTANBUL (AA) - Türk Telekom ve ZTE, İstanbul Boğazı'ndan geçen şebeke üzerinden gerçekleştirdikleri kıtalararası 1,6 terabit (Tbps) optik iletim testinde rekor hızlara ulaşıldığını ve önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlandığını bildirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom, yeni nesil teknolojilere yönelik altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler hayata geçirmeye devam ediyor.
Yoğun veri trafiğinde, başta kapasite ve enerji tasarrufu olmak üzere birçok açıdan fayda sağlayacak yeni nesil veri iletim teknolojisine yönelik çalışmalar gerçekleştiren Türk Telekom ve global teknoloji şirketlerinden ZTE, yeni nesil DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) teknolojisinin geldiği son nokta 1,6 terabit optik iletim testini gerçekleştirdi.
İstanbul'da kurulu bulunan ve şehir trafiğinin önemli bir kısmını taşıyan "ZTE DWDM" şebekesinin iki kıtayı birbirine bağlayan linkleri üzerinde ultra geniş "C6THz" ve "L6THz" bantlarında 1,6 terabit hızında tek kanal üzerinden gerçekleştirilen bu testte, önemli ölçüde kapasite artışı ve enerji tasarrufu sağlandı.
Bu testin yanı sıra mevcut şebekeye entegre edilen denizaltı ve köprü fiberlerinin kullanıldığı yeni linkler üzerinden canlı trafiğin taşındığı çift taşıyıcılı 3,2 terabit kapasitede denemeler de gerçekleştirildi.
- "Yeni nesil teknolojilerin temelini hazırlıyoruz"
Açıklamada görüşlerine yer verilenlerden Türk Telekom Network Genel Müdür Yardımcısı Zafer Orhan, Türkiye'nin dijitalleşme sürecinde artan veri hızı ihtiyacına cevap verebilecek, daha kolay yönetilebilir ve daha fazla enerji tasarrufu sağlayan yenilikçi çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Veri iletimi konusunda yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler hayata geçirerek yeni nesil teknolojilerin temelini hazırladıklarına değinen Orhan, "İstanbul Boğazı'ndaki şebeke üzerinden gerçekleştirdiğimiz kıtalararası hız testinde önemli ölçüde kapasite artışı ve enerji tasarrufu sağladık. Yeni nesil veri iletim teknolojileri akıllı şehirler, otonom araçlar, sağlık hizmetleri, üretim ve dijital oyun gibi hayatın birçok alanında iş süreçlerini hızlandırarak verimliliğin artmasına katkı sunacak." ifadelerini kullandı.
ZTE Avrupa ve Amerika Bölgesi Kıdemli Başkan Vekili Peng Aiguang ise başarılı geçen denemenin, optik iletişim alanında iki taraf arasındaki teknolojik yenilik ve işbirliğinde yeni bir adımı temsil ettiğine değindi.
Aiguang, "Bu denemeyle, yalnızca ZTE'nin DWDM teknolojisindeki lider gücünü doğrulamakla kalmadık, aynı zamanda gelecekteki ağların verimli, akıllı ve sürdürülebilir gelişimi için sağlam bir temel de attık. Türk Telekom ile işbirliğimizi derinleştirmeye, optik iletişim teknolojisinin evrimini ortaklaşa teşvik etmeye, küresel kullanıcılara daha iyi bir ağ deneyimi sunmaya ve dijital ekonominin güçlü gelişimini teşvik etmeye devam etmeyi dört gözle bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.