Kadınlarda İdrar Kaçırma Hastalığı

Kadınların, en yakınına bile söylemeye çekindiği idrar kaçırma şikayetinin, bilinenin aksine sadece yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkmadığı ve kadınların yüzde 60'ının idrar kaçırdığı belirtiliyor.

30 yaşın üzerindeki her dört kadından birinde idrar kaçırma rahatsızlığının görülebildiğini belirten Uzmanlar, genellikle menopoz sonrası dönemde veya sık doğum yapmış kadınlarda görülebilen idrar kaçırma rahatsızlığının, uygun tedavi yöntemi ile yüzde 90 oranında tedavi edilebildiğini söylüyorlar.

Kişiyi bunalıma kadar sürükleyebilen idrar kaçırma rahatsızlığının, ameliyat korkusu, ilaçların yan tesirleri veya hiç tesir etmemesi sebebiyle gizli kaldığı ifade ediliyor.

Günümüze değin çok çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilmiş ancak istenen sonuçlar alınamamıştır. Yapılan çalışmalar, idrar kaçırma şikayeti için ameliyat olan hastaların yaklaşık yarısının ilk beş yıl içinde yeniden idrar kaçırmaya başladığını göstermiştir. İlaçlar ise kimi hastalarda ağız kuruluğu, baş dönmesi, mide bulantısı gibi yan tesirler yapmakta, kimi hastalarda ise hiç tesir etmemektedir.

Amerika ve Japonya'da sürdürülen yoğun çalışmalar sonucu ortaya çıkan ExMI (Extracorporeal Magnetic Innervation) yöntemiyle özel bir sandalyeye oturtulan hastaların sandalyenin altına yerleştirilmiş olan bir cihazdan çıkan manyetik dalgalarla tedavi ediliyor.

Dalgalar elbise ve dokulardan hiç zayıflamadan geçmekte ve idrar tutmaya yaran pelvik adale sinirlerini uyarmak suretiyle çalıştırmakta ve kuvvetlendirmektedir. Hastalar tedavi olurken TV seyredebilmekte, gazete-dergi okuyabilmektedir. Çayını yudumlarken tedavi olabilen hastalar, ExMI yöntemi ile hayata yeniden merhaba demenin sevincini yaşamaktadırlar. Amerika ve Avrupa'da 400 merkezde uygulanmakta olan ExMI yöntemi, Türkiye'de de Ankara, İstanbul ve Antalya'da uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.