Şark Çıbanı Nedir? (Halep Çıbanı)

Şark çıbanı nedir nasıl bulaşır: Halep çıbanı olarak ta bilinen hastalık, paraziti taşıyan yakarca, tatarcık gibi kum sineğinin insanı sokmasıyla bulaşan deri hastalığıdır. Halep çıbanı insanlara parazit taşıyan kum sineklerinin sokması ile bulaşır.

Dikkat: Kendiliğinden iyileştiğinde genelde lezyon genişliğinde deri seviyesinden çökük iz bırakan ve şekil bozukluğuna yol açan bir hastalıktır.

Etkeni: Parazit.

Bulaşma Yolu: Tatarcık sineğinin ısırması ile bulaşır.

Şark Çıbanı Belirtileri:
El, yüz ve derinin açık olan bölgelerinde hastalığı taşıyan sineğin ısırması ile sivilce tarzında başlayıp ilerleyen yaralar ortaya çıkar. Isırık, şişmemiş kırmızı bir halka bırakır.

Şark Çıbanı Bulguları

Şark çıbanının bulguları parazit taşıyan kum sineğinin sokmasından sonra ortalama 4 - 8 Ay içinde ortaya çıkar. Genellikle yüz, eller, ayaklar ve kollar gibi açıkta kalan yerlerde ciltte kabarık, kırmızı sivilceye benzer şekilde başlar, yaklaşık 6 ay içerisinde 1-2 cm çapına kadar genişler ve ülserleşir. Yaralar tipik olarak kum sinek ısırığından birkaç hafta veya ay sonra gelişir. Yaralar zamanla boyut ve görünümde değişebilir.

Önemi:

  • Deride derin ve kalıcı yara izleri bırakabilir.
  • Tedavisi vardır, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Şark çıbanının tedavisi vardır.

Şark çıbanı tedavisinde uygulanacak yöntem hastalığın şiddetine, yara sayısına ve yerine, etkenin tipine göre farklılık gösterdiğinden hastaya göre değişiklik göstermektedir.

Hastalığın tedavisi genellikle yara içine ilaç uygulaması ile yapılmaktadır. Ancak farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

Hastalık tedavi edilmezse;

  • Ciltte ömür boyu kalacak izler bırakır,
  • İltihaplı yaraya konan kum sineği,
  • hastalığı başka insanlara taşır.