Mide Gazına Ne İyi Gelir

Bu yazımızda mide gazına ne iyi gelir sorusunun cevabını bulacağız. Fakat öncelikle mide gazı ile ilgili genel bilgileri öğrenmekte fayda var.

Mide gazı, sindirim sistemi kanalı üstünün on iki parmak bağırsağına kadar olan bölümünde oluşur. Bazen normal olabilecek oranda da midede gaz bulunur. Ama bu gaz belli bir seviyenin üstüne çıktığı zaman rahatsızlık verir.

Belirti olarak ağızdan gaz çıkarma ya da on iki parmak bağırsaktan aşağıya doğru bağırsaklarda gaz oluşumu gibi kendini belli eder.

Mide gazının belirtileri, en fazla yemekten sonra oluşan şişlik halidir. Ayrıca hareket esnasında, yatarken ve öne eğilirken ağızdan gaz çıkarma, mide gazının diğer bir belirtisidir.

Yemeklerden sonra bulantı durumu, hemen doyma hissi, mide orta ve yanlarda şişkinlik hissedilmesi de mide gazının diğer belirtileridir.

Mide gazının oluşma sebepleri çok çeşitlidir. Fakat en çok mide gazının oluşma nedeni dışarıdan yutulan havadır. Hızlı ve çiğnemeden yutmak, yemek yerken konuşmak, bazı stres anlarında iç çekmek gibi hareketler mideye gaz dolmasına sebep olur.

Bir diğer en sık nedeni ise özellikle gastrit gibi hastalıklarda oluşan fazla asidin su, tuz ve gaz etkileşimine girmesi sonucu oluşan gazdır.

Mide gazına ne iyi gelir sorusunun cevabına geçmeden önce son olarak şunu da söylemekte fayda var; mide asidini uyaran ve gaz oluşumunu tetikleyen bazı besinler bulunur.

Özellikle ekşi, baharatlı, acı yiyecekler ve bir takım tatlandırıcı ve yapay maddelerden yapılan soslar midede gaz oluşumuna sebep olur.

Mide Gazına Ne İyi Gelir?

Mide gazını geçirebilmek için öncelikle nedenini bilmek gerekir. Yemek yerken hava mı alıyoruz, hızlı mı yemek yiyoruz, mideye zarar verecek değişik gıdalar mı alıyoruz, beslenme şeklimiz mi bozuk, uzun süre aç kalıp birden fazla yemek mi yiyoruz. Öncelikle bunlara dikkat etmek gereklidir.

Gazın oluşum sebebini belirledikten sonra, mide gazına ne iyi gelir sorusu aklımıza gelir. Mide gazı için, gastrit ve ülser ilaçları ve bir takım da gazın dışarıya atılmasının sağlayan ilaçlar kullanılır.

Gazın dışarıya atılmasını sağlayan ilaçlar, özellikle midedeki asidi bastırarak, küçük baloncuklar durumundaki gaz taneciklerini birleştirip hacimsel olarak fazlalaştırıp fiziksel etkisiyle dışarıya atılmasını sağlar.

Diğeri de midedeki asidi azaltarak, aside bağlı etkileşimde gaz oluşumunu azaltmaya çalışan ilaç türleridir. Bunların ikisi de yararlı olur. Karbonat, soda ve diğer gaz çıkarıcı içeceklerdeki amaç midedeki asidi bastırmaktır.