Kanser hastalarına altın öğütler

Uzmanlar, kanser hastalarının çok basit gribal enfeksiyonlar veya karaciğer, böbrek bozuklukları ile kaybedilebildiğini belirtiyor ve bunların tedbirlerinin alınması halinde pek çok hayatın kurtarılabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
SSK Okmeydanı Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Muzaffer Çavuşoğlu, kanser hastalarının iyi takip edilmesi gerektiğini söyleyerek, şu bilgileri verdi:
"Kanser hastalarının önemli bir bölümü kanserden ölmüyor, ölüm sonrası otopsi de yapılmadığından geçmişinde kanser hikâyesi olan bütün hastalar kanserden ölmüş gibi gösteriliyor. Radyoterapi ve kemoterapinin erken ve geç yan etkileri vardır. Hekim hastayı nasıl tedavi edeceğini iyi bilmeli ve sonrasında oluşabilecek yan etkileri hastasına izah etmelidir. Burada takip çok önem taşıyor.'
20 yıl sonra da nüksedebilir
Kanser hastasının takibinde beş yıl sonrası ile ilgili yanlış bilgilerin verildiğini ve bu hastaların pek çoğunun tamamen iyileştiği düşünülerek takibinin bırakıldığını ifade eden Çavuşoğlu şu açıklamalarda bulundu:
“Kanser 20 yıl sonra bile nüks edebilir, bunun izah edilmesi gerekiyor. Onkoloji sürekli gelişme içinde olan bir branş, zaman kazanmalı ve hastalara yeni tedavi imkanlarını sunmalıdır. Bundan 15-20 yıl önce ölümcül olan kanser türünde bugün, yüzde 90-97'lere kadar iyileşme şansı var. Tedavi şansının düşük olduğu kanser türlerinde de zaman kazanmak gerekmektedir. Gelecekte daha başarılı sonuçlar alınacaktır. Hastaya kazandıracağımız birkaç gün bile hayatını kurtarabilir. Bunu bilincinde hareket etmek doğru olacaktır.'
Kanseri amansız görmemeli
Kanserin amansız hastalık olduğunun gündem dışına itilmesi gerektiğini belirten Dr. Muzaffer Çavuşoğlu; “Burada ilgili bakanlıklara ve medyaya büyük sorumluluk düşüyor. Amansız hastalık denilerek hastaları idam mahkûmu gibi göstermek büyük hatadır. Kanser de diğer hastalıklar gibi bir hastalık. Çok basit hastalıklardan insanlar kaybedilebileceği gibi, çok ciddi hastalıklardan da insanlar iyileşebiliyor.' dedi.