Pekmezin faydaları

Dut üzüm vee incirin ezilerek kaynatılmasıyla elde edilen bir besin olan pekmez içerdiği mineraller, vitaminler ve organik asitlerle her yaş grubundan herkesin tüketebileceği faydalı bir yiyecektir.

Pekmez, içinde şeker bulunan birçok meyveden üretilmekle birlikte en fazla üzümden üretilmektedir.

Enerji gereksinimi duyanlar için doğal bir enerji kaynağıdır. Pekmezde yer alan früktoz ve glikoz sindirim sisteminde hemen emilerek ve metabolize edilerek enerjiye dönüşür. Pekmezdeki karbonhidratlar sindirimi gerektirmeyen glikoz ve früktozdan meydana gelir. Glikoz ve früktoz monosakkarit olduğu için pekmezin yenilmesinin hemen ardından bu şekerler kana geçerek enerji sağlarlar.

Ağır işlerde çalışan ve hemen enerjiye ihtiyaç duyan sporcuların kısa sürede enerji gereksinimini karşılar.

Pekmez, enerji verici özelliğinin yanısıra kemik sağlığı için gerekli kalsiyum ve kansızlığı önleyici demir minerallerini içerir. 100 gram pekmez yaklaşık olarak 400 mg kalsiyum, 10 mg demir içerir.

Demir eksikliğiyle oluşan kansızlık performansta düşüşe ve konsantrasyon proplemlerine sebebiyet verir.

Pekmezde yer alan demir insan vücudunun rahat bir şekilde kullanabildiği (+2) değerli demirdir. Tablet şeklinde kullanılan (+3) değerli demirin, (+2) değerli demire çevrilmesi için vücut tarafından ayrı bir işleme tabi tutulması gerekir. Bazı durumlarda ise demirin bu dönüştürülme işlemi yapılamaz.

Pekmezdeki demir ise vucut tarafından rahat bir şekilde kullanılır.

Pekmezin faydaları arasında zengin kalsiyum içerigiyle kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz olasılığına karşı koruyucu özelliktedir. Osteoporozdan korunmak için kalsiyum yönünden zengin olan besinlerin tüketimine dikkat etmek gerektiği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Kalsiyum gereksinimi yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterir.

pekmez büyüme dönemindeki çocuklar için sağlıklı bir besindir.

Pekmez, içindeki şekerin tümü monosakkarit olduğu için pekmez bebek ve çocukların beslenmesi içinde önemli bir besindir. Beyin gelişmesinin en önemli dönemi bebeklik dönemidir ve beynin bu dönemde enerji gereksinimi çok fazladır. Beyin, enerji kaynağı olarak glikozdan başka şeker kullanmaz. Bebeğe yeteri kadar glikoz verilmediği takdirde beyin gelişimi sağlıklı olmaz.

Bir cevap yazın