Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte beslenme hamilelik döneminde, anne adaylarının dengeli ve düzenli beslenmesinin doğacak bebeklerinin sağlık sigortası olduğunu unutmaması gerekir.

Hamile kadınlar ayçiçek, zeytin ve mısırözü gibi bitkisel yağları tercih etmesi gerekir. Karbonhidratlar mümkün olduğunca tahıl, un, şeker gibi doğal kaynaklardan karşılanmalı. Gebelerin günlük protein ihtiyacı 48-60 gramdır. Kırmızı et, tavuk eti, balık, yumurta, süt ve sütten yapılmış gıdalar başlıca hayvansal protein kaynaklarıdır.

Özellikle vejetaryen bir anne açısından hamilelikte beslenme açısından önemli olan bitkisel protein kaynakları ise nohut, mercimek, fasulye, bakladır. Kepekli tahıllar ve fındık, fıstık, ceviz gibi kuru yemişler de bunlara ek olarak sayılabilir.

Hamile kadın, günde 8 bardak su içmelidir

Anne adayının sıvı tüketiminin en önemli kısmını suyun oluşturması gerekiyor. Su, üreme sistemi dahil bütün organların ve vücuttaki sistemlerin sağlıklı çalışması ve tamiri için gereklidir.

Hamilelikte beslenme açısından su çok önemlidir. Hamile kadın, günde 8 bardak su içmelidir. Çay, kahve, kakao, alkollü içkiler ve kola ya hiç ya da mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Yüksek miktarlarda kafeinin düşük, erken doğum ya da bebekte gelişme geriliği yaptığına dair bilgiler vardır. Alkol plasentayı geçebildiği için anne adayının alkol alması halinde bebekte fötal alkol sendromu gelişebilir.

Hazır fast-food uzak durmak gerekir

Anne adayının fast-food, salam, sosis, sucuk, dondurulmuş gıdalardan uzak durması gerekir. Gebelikte bağırsak hareketleri genellikle yavaşladığı için kabızlık çok sık görülen bir problemdir. Bunu önlemek için diyete lifli gıdalar ve bol sıvı eklenmelidir.

Lif ve posa, siyah ekmek, portakal, elma, kepekli ekmek, kuruyemiş, ahududu, kepekli makarna, bezelye, kuru kayısı, esmer pirinç, kuru üzüm, pırasa ile kepekli olarak hazırlanmış unlu gıdalarda bol miktarda vardır.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır

Öğün atlamadan sık sık ve azar azar beslenmelidir.

Et ve et ürünleri, kuru baklagiller: Protein, demir, B vitamini ve çinkodan zengindir. Her gün 2 öğün yenmelidir.

Süt ve süt ürünleri: Kemik ve dişlerin yapısını oluşturan kalsiyumun en iyi kaynağı, süt, yoğurt, peynir, kefir gibi gıdalardır. Her gün 2 öğün yenmelidir.

Ekmek ve tahıllar: Hamilelikte beslenme programı içinde tahıllar temel enerji kaynağıdır. Her öğünde az miktarda tüketilmelidir. Tam buğday ekmeği, tahıllı ekmek ya da köy ekmeği tercih edilmelidir.

Sebze ve meyveler: A ve C vitamini gereksinimi bu gruptan karşılanır. Günde 3-4 öğün yenmesi gerekir. Bu grup gıdalar bağırsak faaliyetleri açısından da bol tüketilmelidir.

Kuru meyveler ve kuru yemisler: Enerji kaynağıdır. Demir ve kalsiyum açısından zengin olup bağırsak faaliyetleri için de gereklidir.

Su: Günde 2,5 - 3 lt (10 -15 bardak) su içilmelidir.

Hamilelikte Beslenme Önerileri

  • Çay ve kahve gibi içecekler kansızlık ve çarpıntı yapacağından az tüketilmelidir.
  • Demir yönünden zengin (et, balık tavuk, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, karaciğer, dalak, üzüm, ceviz, pekmez, kayısı) gıdalarla daha çok beslenmeliyiz.
  • Tek besin ağırlıklı (sadece kara lahana gibi) beslenmemelidir.
  • Anne ve bebeğinin sağlığı için yaşam boyu iyotlu tuz kullanılmalıdır.
  • Oruç tutulması sakıncalıdır.

2 Yorum

  1. deniz yildirim

    Benim kizim da 18gunluk ve aksam 18-19:00 gibi aglamaya bi basliyor gece 23:00e kadar gaz sancisindan kaynaklaniyor muhtemelen baska bi sikintisi olmasin da.

  2. hamileyim 18 haftalık nasıl beslenecegimi bilmiyorum ne yemem lazım neye dikkat etmem lazım bir de sigaram var fazlada içmiyorum yardımcı olur musunuz

Bir cevap yazın