Bebek Aşılarını Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli

Aşı kartının tutulması, size ve sağlık personeline çocuğunuza yapılmakta olan aşıların takibinde büyük kolaylık sağlayacaktır.

Aşı kartı, çocuğunuza henüz ilk aşısı yapılırken düzenlenmeli ve her defasında yapılan aşılar işaretlenmelidir.

Bu uygulama size başka bir yere taşındığınızda, başka bir hekime veya sağlık kurumuna müracaat ettiğinizde ve çocuğunuz kreşe veya okula başladığında çok yardımcı olacaktır. Her doktora başvurduğunuzda "Aşı kartını" yanınızda götürmeyi unutmayın.

Tüm aşılar için önceki dozda şiddetli allerjik reaksiyon (anaflaksi) gelişmesi aşının bir daha yapılmamasını gerektirir. Eğer bebeğinizin böyle bir durumu varsa doktorunuza mutlaka bildiriniz.

Yumurtaya karşı şiddetli allerjik reaksiyon (anaflaksi) gösteren çocuklara kızamık, kızamık-kızamıkçık-kabakulak ve grip aşısı yapılmamalıdır.

İçerisinde boğmaca aşısı olan aşılardan (DTP, Dtap, Tdap) sonra 7 gün içinde görülen, başka bir nedene bağlanmayan ensefalopati (bilinç kaybı ile seyreden beyin hastalığı) vakalarında aşı tekrarlanmamalıdır.

Eğer bebeğinizde infantil spazm, kontrol edilemeyen epilepsi, ilerleyici beyin kökenli bir hastalık (ensefalopati) varsa nörolojik durumu kontrol altına alınıncaya veya aydınlatılıncaya kadar boğmaca içeren aşılar yapılmamalıdır, diğer aşılarının yapılması doktorunuz tarafından düzenlenmelidir. Aşılama boğmaca komponenti çıkarıldıktan sonra devam edilmelidir (TD, Td)

Bir önceki doz DTaP/Tdap'den sonra 48 saat içinde 40.5 0C'den yüksek ateş, şok benzeri tablo (bebeğin pelte gibi olması), 3 saat süren devamlı, şiddetli, durdurulamayan ağlama, aşıdan sonraki 3 gün içinde ateşli veya ateşsiz havale geçirmesi durumunda bebeğinizin aşısı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Tetanoz toksoidi içeren önceki bir aşı dozundan sonraki 6 hafta içinde Guillain-Barre Sendromu gelişmesi durumunda tetanoz aşısı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Bazı durumlar aşı yapılmasına engel değildir; ishal, ateşli veya ateşsiz üst solunum yolu enfeksiyonu, bir önceki dozdan sonra hafif/orta şiddette lokal reaksiyon, antibiyotik tedavisi alma, akut hastalığın iyileşme periyodu, penisilin allerjisi, ailesel allerjiler, aşı dışı allerji durumu aşı yapılması için sakınca oluşturmaz.

Bir cevap yazın