Hamilelikte Diş Eti Hastalıkları Erken Doğuma Yol Açıyor

Diyarbakır Özel Veni Vidi Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Coksüer, hamilelikte diş eti rahatsızlıklarının erken doğuma ve buna bağlı olarak bebek ölümlerine neden olabileceğini belirtti.

Hamilelik döneminde diş ve ağız bakımının çok önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çoksüer, hamilelikte yaşanan hormon değişikliklerinin diş eti iltihaplarını tetikleyebileceğini ve özellikle diş ve diş eti problemlerinin tedavi edilmemesi halinde hamilelerde erken doğum riskinin artırabileceğini ve buna bağlı olarak bebek ölümlerinin artabileceğinin uyarısında bulundu. Hamilelik döneminde diş fırçalama, ağız çalkalama, diş ipi kullanımı gibi önlemlerle diş çürükleri önlenebileceğini belirten Doç. Dr. Çoksüer, bununla birlikte hamilelikte ağız ve diş sağlığı açısından ciddiye alınması gereken asıl sorunlar diş eti iltihabı kaynaklı olduğunu dile getirdi. İltihap tedavi edilmezse erken doğum riskinin artabileceğinin uyarısında bulunan Doç. Dr. Çoksüer, "Diş eti hastalıkları ya da diş çürükleri beraberinde erken doğum ve düşük oluşumu risklerini getirdiğinden, mevcut hastalıkların gebelik öncesi tedavisi hem anne hem de bebek sağlığını koruyacaktır" dedi. Hamilelikte östrojen hormonu artışına bağlı olarak dişlerde hassasiyet, diş eti kanamaları, diş eti büyümeleriyle karşılaşabileceğini aktaran Doç. Dr. Çoksüer, bu durum dişlerin yeterli fırçalanamaması ve mevcut diş taşlarına bağlı olarak giderek artacağını ve en önemli nokta, kanama nedeniyle dişlerin fırçalamasının ihmal edilmemesi gerektiğini bildirdi.

"ERKEN DOĞUMA BAĞLI ÇOCUK ÖLÜMLERİ İKİNCİ SIRADA"

Erken doğuma bağlı çocuk ölümlerinin ikinci sırada olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Çoksüer, bunun nedenleri arasında, vücutta var olan iltihabi bir durumun tetikleyici olduğunu aktardı. Doç. Dr. Çoksüer, "Ülkemizde ağız sağlığının ihmal edildiğini, eğer böyle bir riski varsa; bu kadınlarda erken ve düşük ağırlıklı doğum riskinin 2-3 kat artırıyor" diye konuştu. Hamileliğin ağız sağlığını etkilemesi konusu da değinen Doç. Dr. Çoksüer, "Hamilelik döneminde en önemli değişiklik östrojen ve progesteron hormonlarındaki dengenin bozulmasına bağlı olarak diş etlerinde hamilelik gingivitisi adı verilen diş eti hastalığı görülmektedir. Çalışmalar, annenin tedavi edilmeyen hamilelik gingivitisinin erken doğuma yol açtığını ve buna bağlı bebek ölümlerinin artabileceğini bildirmiştir" şeklinde konuştu.

"ERKEN DOĞUM DİŞ BAKIMI İLE ÖNLENEBİLİR"

Erken doğumun, diş eti iltihabı, dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi ile önlenebileceğini aktaran Doç. Dr. Çoksüer, "Her gün en az iki kez ve her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Her gün tüm dişlerde diş ipliği ile temizlik işlemi de yapılmalıdır. Ağız ve diş sağlığı açısından tüm hamilelik döneminde C ve B12 vitaminleri ile kalsiyumdan zengin gıdalar, tahıl, et, balık ve yumurtanın dengeli olarak alınması ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir. Bu hem annenin hem de çocuğunun sağlığı için çok önemlidir. Sağlık Bakanlığı, Koruyucu Sağlık Hizmetleri kriterlerine göre hizmet sunarak, topluma ağız ve diş sağlığı bilinci kazandırmak için başlatılan 'Günde 2 kez, 2 dakika' kampanyası çok önemlidir. Ayrıca sivil toplum kuruluşları da diş fırçalama ehemmiyeti konusunda toplumu bilgilendirmede aktif rol almalıdır" ifadelerini kullandı.

Hamilelik sırasında beslenmenin hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Çoksüer, hamile olmayı düşünen veya hamile olan her kadın mutlaka her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişlerin fırçalanması gerektiğini sözlerine ekledi.(İHA)

Bir cevap yazın